Druiven Dewit uit Overijse zet deuren van serres open

Op zondag 21 september 2014 zetten heel wat land- en tuinbouwbedrijven in Vlaams-Brabant hun deuren open ter gelegenheid van de ‘Dag van de Landbouw’. In Overijse ben je welkom bij Druiven Dewit, een familiebedrijf dat al vijf generaties druiven verbouwt.

19 september 2014

Delen

Druiven Dewit
“Je moet je eigen markt maken en niet wachten op de groothandel.” (Philip Dewit)

In de regio Overijse, Hoeilaart, Huldenberg en Duisburg worden al meer dan anderhalve eeuw druiven geteeld. In 1961 telde de druivenstreek maar liefst 35.000 serres en droeg Hoeilaart terecht de bijnaam 'het glazen dorp'. Sindsdien ging het bergaf met de Belgische druiventeelt. "De eerste klap kwam in de jaren ‘60, met de import van buitenlandse druiven", vertelt Philip Dewit van Druiven Dewit uit Overijse. "Daarna kwam de oliecrisis van 1973, waardoor het veel duurder werd om serres te verwarmen.”

Belgische tafeldruif

De familie Dewit bleef echter altijd in de Belgische tafeldruif geloven. Dewit kweekt verschillende variëteiten, onder meer blauwe Ribier, Leopold III en Canon Hall. Het bedrijf startte omstreeks 1900 met serres in Zavelborre en Tombeek. Een verhuizing naar de drukke Brusselsesteenweg zorgde ervoor dat klanten gemakkelijk de weg naar het bedrijf vonden. In de hoogdagen stonden mensen tot op straat aan te schuiven voor de tafeldruiven. De verkoop aan particulieren is voor Dewit altijd belangrijk geweest, zegt Philip Dewit. "Mijn grootvader deed een druivenronde in Brussel, en ging op markten staan. Je moet je eigen markt maken en niet wachten op de groothandel.”

Philip Dewit stapte in 1982 in het bedrijf en breidde het verder uit. Onlangs kwam met zijn zoon Koen de vijfde generatie mee aan boord. "Bij ons heeft elke generatie haar duit in het zakje gedaan om het bedrijf modern te houden", zegt Philip Dewit. "Daardoor is de opvolging altijd vlot verlopen. Als je meteen zwaar moet investeren om verouderde installaties te vernieuwen, is een overname niet interessant." Het bedrijf is uitgerust met efficiënte verwarmingsinstallaties en computergestuurde klimaatregeling.

Handwerk

De druiventeelt blijft echter vooral manueel werk. Het meest arbeidsintensieve deel is het 'uitkorrelen', legt Philip Dewit uit. In de lente, wanneer de druiven ongeveer zo groot als een erwt zijn, worden uit elke tros de kleine en middelgrote druifjes weggeknipt. Zo krijgen de grote exemplaren voldoende licht en lucht om uit te groeien tot een mooie tros. Voor het uitkorrelen doet Dewit beroep op seizoensarbeiders.

Druiven oogsten is in verhouding met het uitkorrelen licht werk: één knip met de schaar en de tros is geoogst. Door de serres vanaf januari één na één te verwarmen, zorgt Dewit er ook voor dat niet alle druiven tegelijk rijp zijn en de oogst gespreid wordt.

Op de Dag van de Landbouw, op 21 september 2014, kun je bij Druiven Dewit terecht voor een rondleiding en een proevertje. Ook andere land- en tuinbouwbedrijven in Vlaams-Brabant zetten morgen hun deuren open. Alle info vind je op www.dagvandelandbouw.be.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.