Denken op korte termijn rendeert niet

2008 was een jaar als geen ander. Na de zomervakantie dompelde de financiële crisis ons land in een economische herfst die niet alleen de lente maar ook de zomer van 2009 dreigt te overleven. Jobat vroeg vier experts naar hun mening over de arbeidsmarkt in 2008.

21 december 2008

Delen

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB

De arbeidsmarkt heeft zich van twee heel verschillende kanten getoond. In de eerste helft van het jaar waren de werkloosheidscijfers, vooral in Vlaanderen, historisch laag. Op een bepaald moment waren er minder dan drie en een half werkzoekenden per openstaande functie; de laatste decennia was dat onuitgegeven. Het reële aantal kandidaten per job lag waarschijnlijk nog lager aangezien deze berekening enkel rekening houdt met de VDAB-database.

Er zijn in de hele industriële geschiedenis nog nooit zoveel Vlamingen beroepsactief geweest als in de eerste jaarhelft. Dat zorgde voor jobkansen voor de traditioneel zwakkeren op de arbeidsmarkt, zoals allochtonen en ouderen. Voor hen komt de crisis op een zeer slecht moment. Vaak hebben ze nog niet de kans gehad zich volwaardig te verkopen op een arbeidsmarkt waar nog heel vaak het last in first out-principe geldt. Bovendien belanden kansengroepen dikwijls in het tijdelijke arbeidscircuit, wat ook een kwetsbare sector is als het economisch minder gaat.

Ik dring er bij ondernemingen op aan om niet te kortzichtig te reageren op de crisis. Bedrijven die dat doen, zullen minder sterk staan op het moment dat de economie weer aantrekt. Diversiteit is nog steeds de toekomst van de arbeidsmarkt. Ik hoop ook dat er nu, in tegenstelling tot het verleden, niet bespaard wordt op opleidingen, innovatie en diversiteit. Dat wel doen zou onze economische toekomst te fel hypothekeren."

'Voor zwakkeren komt crisis op zeer slecht moment'

Dat de arbeidsmarkt volgend jaar een ferme terugslag zal kennen, blijkt nu al uit de VDAB-cijfers. In september telde de dienst 48.441 jobaanbiedingen, eind november nog 40.454. Ook de vrijwel stilgevallen vraag naar een knelpuntberoep als technische operatoren is een teken aan de wand. Toch mogen we ons niet verkijken op de veertigduizend jobs die naar verwachting in België zullen verloren gaan. Daarmee verdwijnt de krapte niet. Naar bepaalde profielen blijft het zoeken geblazen.

Wie volgend jaar afstudeert, zal het niet onder de markt hebben om een job te vinden. Jongeren zijn diegenen die het snelst instromen als het goed gaat en het vlugst verdwijnen bij tegenspoed. Ze hebben natuurlijk het voordeel dat ze wel werk zullen vinden als de crisis voorbij is. Voor hen is het zaak hun competenties warm te houden en zich eventueel bij te scholen zodat ze onmiddellijk kunnen ingezet worden als de economie zich herlanceert. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor allochtonen. Wie nu de taal of techniek leert, is klaar voor wat komt."

 bullets Opnieuw meer werkzoekenden

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.