CrossCast: datingbureau voor freelancers en bedrijven

“De freelancemarkt staat nog in zijn kinderschoenen”, zegt Remi Maddens, drijvende kracht achter het freelancersplatform CrossCast dat in september een nieuwe stek vindt in het Gentbrugse bedrijvencentrum De Punt. “In die ontwikkeling willen wij als mix van een selectie-, communicatie- en uitzendkantoor een actievere rol spelen. Noem ons maar een datingbureau voor freelancers en bedrijven.”

2 september 2016

Delen

“Politiek en juridisch beweegt er heel wat op de arbeidsmarkt.” (Remi Maddens, oprichter CrossCast)

Vanuit Gentbrugge (en Brussel) zet talentpool CrossCast een goeie 1.500 freelancers in, meestal op locatie bij grote klanten zoals AXA of Colruyt. Zelf heeft het bureau maar vier vaste medewerkers in dienst. De pool freelancers wordt permanent uitgebreid: copywriters, webmasters, e-marketeers, community managers, videotechnici … Het gaat zowel om starters als ervaren profielen.

“Bedrijven en freelancers zijn bij CrossCast evenwaardige klanten”, benadrukt Remi Maddens. “Bedrijven op zoek naar ondersteuning zetten steeds vaker freelance expertise in. Anderzijds heb je freelancers die ondersteuning en afwisselende projecten zoeken. De vergelijking met dating gaat daarom wel op. De vonk springt niet altijd vanzelf over en dan komt CrossCast in beeld.”

Meedenken mag

De nieuwe rekruteringssite voor freelancers talent.crosscast.be, nu online naast www.crosscast.be, komt dan ook niet uit de lucht vallen. CrossCast zet daarbij vooral in op uitvoerders. “Vaak is een strategie al achterhaald als je ze uitgetekend hebt”, zegt Maddens. “Wij leveren doeners. We bieden support aan communicatiebureaus om piekmomenten mee op te vangen. Zo kan bijvoorbeeld Colruyt via ons een beroep doen op een pool van gescreende freelance copywriters. Dat maakt de jobinhoud voor onze freelancers heel divers. We hebben een community manager die voor een verzekeraar twee maanden lang de Olympische Spelen in Rio coverde. Sommige freelancers zijn ook een bron van ideeën voor de klant.”

‘Uitvoerend’ of ‘strategisch’ zijn dus wat vloeibare begrippen, begrijpen we tussen de regels door. De matchmaking wordt ver doorgedreven. Voor de juiste klik met de klant werkt CrossCast samen met sectorgenoten. Bij hen vinden ze vaak die gevraagde digitale graficus, technical writer of redacteur. Klopt vervolgens de prijs en voelt iedereen zich comfortabel bij de afspraken, dan komt er een ‘go’.

“We zorgen er vooral zelf voor dat die klik er komt”, vervolgt Maddens. “We screenen klant en freelancer grondig. We checken op attitude en voeling met de bedrijfscultuur”, aldus Maddens. “Het hr-aspect van onze werking wordt steeds sterker Nadat de opdracht start, blijven we soms ook bemiddelen tussen freelancer en opdrachtgever, bijvoorbeeld op het vlak van inhoudelijke jobinvulling, tijdsgebruik of werkverdeling. Zo houden we het voor alle partijen boeiend en relevant.”

Schijnzelfstandigheid

Duidelijk is wel dat CrossCast freelancers een klankbord wil bieden. “Politiek en juridisch beweegt er heel wat op de arbeidsmarkt. Freelancers zijn gesteld op hun vrijheid, maar tegelijk zoeken ze administratief en inhoudelijk weleens een sparringpartner. Die rol nemen we graag op. Zo zijn we bijvoorbeeld goed op de hoogte van de risico’s van schijnzelfstandigheid. Die kennis kunnen we delen en wie weet, daardoor mee het beleid rond wendbaar en werkbaar werk onderbouwen”, stelt hij.

“Er is nog veel te doen in onze sector, bijvoorbeeld coworkingspaces aanbieden zodat onze freelancers gemakkelijker kennis kunnen delen. In september verhuizen we alvast naar bedrijvencentrum De Punt. Dit najaar organiseren we twee events. Het ene over agile talent (wendbaar talent), het andere volledig voor en door freelancers. Het wordt héél interessant: hou de site in het gaten.”

(wdh) – Meer info: https://talent.crosscast.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.