Buurtslagers: ambachtelijke slagerij met eigen opleidingscentrum

De Oost-Vlaamse slagerijketen Buurtslagers lanceerde vorig jaar de naam Meat&More voor zijn hoofdkwartier en productiecentrale in Aalter. Binnenkort openen nieuwe filialen van de kersverse maaltijdwinkel Bon’Ap in Merelbeke en Wetteren. Vers bloed is dus welkom. “Het slagersvak is een absoluut knelpuntberoep. Weinig jongeren voelen zich ertoe aangetrokken.”

4 september 2015

Delen

Buurtslagers
“We houden zoveel mogelijk jobs binnenshuis.” (Ward Decramer, recruiter)

“Even uitleggen”, zegt marketing- en communicatieverantwoordelijke Walt Lippens, “De naam Meat&More omvat de ondersteunende diensten als productie, logistiek, administratie, marketing en IT. Meat&More overkoepelt ook onze twee winkelformules Buurtslagers en Bon’Ap. Buurtslagers vind je in supermarkten als Lidl, Smatch, Carrefour en AD Delhaize. Daarnaast heb je de Bon’Ap-maaltijdwinkels, vroeger de Buurtslagers’ Vleeshallen.”

Recruiter Ward Decramer vult aan: “Ambachtelijke kwaliteit is de basis voor ons succes. We zijn nog steeds een familiebedrijf. Oprichter Geert Ally is zelf slager én bio-ingenieur. Hij begon zo’n vijfentwintig jaar geleden met Buurtslagers. Zijn visie: het goede van de traditionele slagerij om de hoek, maar dan met veel efficiëntere processen. Een traditionele slager wordt bevoorraad vanuit verschillende slachthuizen en versnijdt en bereidt in het atelier zelf alle vleeswaren. Wij halen het arbeidsintensieve werk – versnijden, uitbenen – en de bereidingen uit de slagerij en centraliseren het ambachtelijke beenhouwerswerk op de productiesite in Aalter. Daardoor kan het winkelpersoneel zich 100 procent op de klanten richten, wat hun werk minder zwaar maakt. Het zorgt ook voor een permanent kwaliteitsniveau.”

Bon’Ap

“We zijn niet alleen een ambachtelijke slagerij, maar bieden in de Bon’Ap-maaltijdwinkels ook huisgemaakte bereide voedingsproducten aan, fijne vleeswaren, salades, groenten en kant-en-klaarmaaltijden. Daar vind je een ruim assortiment voedingswaren waarmee je een volledige maaltijd samenstelt.”

“Alle twintig Buurtslager Vleeshal-filialen worden tegen 2016 Bon’Ap. Daarmee staan we sterk in de conveniencemarkt – lekker, gemakkelijk, gevarieerd, gezond en op maat – die steeds belangrijker wordt”, zegt Walt Lippens.

“Buurtslagers is een mooi alternatief voor de vleeswaren die de supermarkten zelf aanbieden. In plaats van voorverpakte, industriële waren bieden wij als ‘geïndustrialiseerde ambachtelijke slagerij’ de mix aan: het echte stuk rosbief of het vleesbroodje op grootmoeders wijze, naast het doordeweekse, betaalbare aanbod. Waar in tegenstelling tot industrieel vlees wél smaak in zit. De smaak van toen, met de knowhow van morgen. Onze klanten komen hier trouwens ook graag voor de huiselijke sfeer. Wij zijn je gastheer!”

KnelpuntberoepEn waarom zou je willen werken voor Buurtslagers? “We zijn een productie- en retailbedrijf met heel wat mogelijkheden”, benadrukt Ward Decramer. “Vacatures voor winkelpersoneel en beenhouwers zijn er altijd wel. Buurtslagers telt nu 130 Buurtslagerwinkels en een 20-tal Bon’Aps.” Momenteel met een duizendtal personeelsleden, waarvan driehonderd in de centrale in Aalter. Daarvan werken er honderd in de productie, evenveel in distributie en ook nog eens honderd zijn bedienden.

“Het slagersvak is een absoluut knelpuntberoep”, vervolgt Ward Decramer. “Weinig jongeren voelen zich ertoe aangetrokken. Het beroep wordt ook steeds gespecialiseerder en veeleisender. Als winkelbediende of zelfs filiaalverantwoordelijke hoef je bij ons géén geschoolde beroepsslager te zijn. Buurtslagers heeft een eigen opleidingscentrum waar je de nodige vakkennis opdoet. Bovendien zijn vleesverwerking en -bewerking bij Buurtslagers opgedeeld in deelprocessen, waardoor niet iedereen alles moet kennen. Ook in de ondersteunende teams als boekhouding, hr, expansie en marketing en communicatie investeren we sterk. We hebben een twintigtal mensen op IT. Dit jaar hebben we trouwens SAP opgestart, en naar een nieuwe analist-programmeur kijken we dringend uit. In de ondersteunende diensten is opleiding al even essentieel en met een leidinggevende functie krijg je geregeld training in coaching en communicatie.”

Puur op motivatie

“Nieuwe slagers en winkelmedewerkers die onze opleiding willen volgen, hebben we altijd wel nodig”, besluit de recruiter. “Het is een groot voordeel voor die kandidaat-medewerkers dat we verschillende types filialen hebben – van piepkleine winkels tot slagerijen met teams van vijftien werknemers. Collega’s die beginnen achter de toonbank kunnen doorgroeien tot filiaalverantwoordelijke in een grotere vestiging. Je kunt ook chef-kok worden, of gerant. Onze gerant Gwendolyn in Brakel, een van de grootste winkels, kwam puur op motivatie en managementkwaliteiten terecht in de job van haar leven. Ontvangstmedewerker, kok, picker of chauffeur: als je gemotiveerd bent, krijg je kansen.”

“Algemeen proberen we zoveel mogelijk jobs binnenshuis te houden. Wat je zelf doet, doe je beter: die kmo-mentaliteit willen we echt behouden. Onze mensen denken mee over de afdelingen heen en wie ervoor gaat, maakt mee het verschil. Dat dat mee aan de basis ligt van de fijne werksfeer, hebben we al van verschillende nieuwe collega’s mogen horen. We zoeken nu vooral een goeie mix van schoolverlaters en ervaren profielen – zeker ook van 50-plussers – maar knowhow en specialisatie zijn natuurlijk extra welkom, want er liggen heel wat nieuwe projecten op stapel. Passie voor voeding is een grote plus om je hier lekker te voelen. Zo zie je maar: ook in je eigen regio vallen er goeie jobs te rapen, want ons dichte netwerk breidt nog steeds uit. En de werkzekerheid van de voedingssector is natuurlijk meegenomen”.

(wv) – Meer info: www.meatandmore.be/jobs en www.buurtslagers.be/jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.