Buitenlandse werknemers vrezen voor green card

De stijgende werkeloosheid boezemt buitenlanders die in de Verenigde Staten werken schrik in voor hun visum.

Ontslagen expats proberen angstvallig aan tijdelijke visa te geraken. Zelfs buitenlanders die nog een geldig visum of werkvergunning hebben en van werkgever veranderen, vrezen dat een onstabiele job een ticket enkel richting land van herkomst kan betekenen.

Amerikaanse advocaten die zich bezighouden met immigratieproblemen melden dat zij meer en meer telefoontjes krijgen van buitenlanders die hun werk in de VS verloren zijn. Velen van hen komen uit de financiële sector. Maar ook in de industrie en in technologiebedrijven vallen nu meer en meer ontslagen.

Geen werk, geen vergunning

Een van de grootste moeilijkheden die ontslagen expats in de States hebben is het gebrek aan een opzegperiode. Werkgevers moeten bij het ontslag een vliegticket naar het thuisland voorzien. Werknemers proberen vaak het vertrek te vertragen door bijvoorbeeld een toeristenvisum voor 6 maanden aan te vragen, in de hoop om binnen die periode een andere job te vinden.

Immigranten die azen op een green card, waarmee ze definitief in het land kunnen blijven, hebben het eveneens niet onder de markt. Bij ontslag kunnen ze op zoek naar een nieuwe job tot de overheid hun immigratiedossier bekijkt. Dat kan maanden tot jaren in beslag nemen. Maar zonder job is de kans op een verblijfsvergunning erg klein.

(06/01/2008)

06/01/2009

  • 06 januari 2009