Belgische uitzendsector staat voor moeilijk jaar

In 2008 zijn er in alle stilte 500 jobs in de uitzendsector geschrapt. Voor dit jaar is het gewoon koffiedik kijken, schrijft De Tijd zaterdag. De bediende- en kadervakbond LBC-NVK maakt zich zorgen over de tewerkstelling in de sector.

12 februari 2013

Delen

Een kleine 10 procent van de ruim 6.000 jobs verdween vorig jaar, zonder gedwongen ontslagen. De vakbond LBC-NVK merkt naar eigen zeggen al sinds september-oktober 2008 wat het gevolg is voor de Belgische uitzendmarkt en maakt zich "op zeer korte termijn" zorgen over de tewerkstelling in de sector.

"De uitzendsector wordt altijd het eerst getroffen wanneer de economie stilvalt", klinkt het bij LBC-NVK. "In ondernemingen schrapt men in geval van recessie eerst de uitzendcontracten, daarna de tijdelijke contracten en vervolgens - indien nodig - het eigen personeel."

Beter dan buurlanden

"Het uitzendvolume in België lag in november 2008 9 procent lager dan een jaar eerder. Je kan dat niet goed noemen, maar het is in elk geval beter dan in landen als Frankrijk en Spanje, met dalingen van 20 procent", stelt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van de sectorfederatie Federgon. In België heeft nog geen enkele uitzendgroep grote herstructureringen aangekondigd.

Toch wordt 2009 een moeilijk jaar volgens LBC-NVK. Als redenen voor de ongerustheid haalt de vakbond onder meer aan dat het verloop binnen de sector stilvalt, de buffer van interne uitzendkrachten zijn limiet bereikt heeft, de markt momenteel nog niet herstelt, de kleinere spelers op de markt nog steeds tegen het sociaal overlegmodel gekant zijn en de buurlanden in deze sector meestal de voorbode zijn voor wat komen gaat in België.

(12/01/2009)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.