Belg kreeg dit jaar de grootste opslag

De lonen van Belgische werknemers stegen het voorbije jaar een pak meer dan in de rest van Europa.

18 december 2009

Delen

opslag

Belgische werknemers zagen dit jaar het bedrag op hun loonbriefje met 4,5 procent toenemen. Dat is bijna 2 procent meer dan het Europese gemiddelde. “Dat is een gevolg van de sterke indexering in januari”, zegt Liesbeth De Proft van Watson Wyatt. “België en Luxemburg zijn de enige twee landen waar de lonen nog automatisch worden aangepast aan de prijzen. Vandaar dat opslag in ons land nooit alleen op basis van prestaties wordt toegekend.”

Minder opslag in 2010

Europese werknemers kregen in 2009 gemiddeld 2,6 procent bovenop hun loon. Twee jaar voordien, in 2007, was dat nog gemiddeld 3,5 procent. Momenteel kennen we in België echter een negatieve index. In de meeste sectoren wordt een indexsprong van -0,43 procent verwacht. Dat betekent dat de lonen ook met zoveel kunnen dalen. “Al zullen veel werkgevers proberen om de lonen op peil te houden”, meent Freddy Vlaeminck van Watson Wyatt. “Een inflatie rond nul procent zou België weer in de Europese middenmoot plaatsen wat loonsverhoging betreft.”

Grafiek - Gemiddelde verwachte loonopslag in Frankrijk, Duitsland, Nederland en België

Ook onze buurlanden plannen minder opslag in 2010. Bij professionals, de doorsnee bediende, rekenen Belgische werkgevers op een gemiddelde stijging van 2,7 procent. Nederlandse, Franse en Duitse werkgevers houden rekening met 2,4 procent opslag. Uitschieters zoals Ierland verwachten slechts 1,4 procent extra loon. De Scandinavische landen voorzien dan weer meer. Koplopers zijn Denemarken en Finland waar werknemers volgend jaar 2,9 procent opslag zouden krijgen.

in samenwerking met Watson Wyatt      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.