'Bedrijven investeren opnieuw in personeel en projecten'

Hr-dienstverlener Sthree (VK) groeide vorig jaar met 21 procent. Kurt Schreurs, kersvers managing director voor België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg én de eerste niet-Brit aan de top van het bedrijf, ziet daarin hoopvolle signalen voor onze economie en werkgelegenheid.

23 maart 2015

Delen

Kurt Schreurs
"Wie zich vijf jaar lang aan zijn stoel vastklampte, staat nu opnieuw open voor een andere job.” (Kurt Schreurs, managing director Sthree)

"In de eerste plaats voor de sectoren waarin Sthree actief is", zegt hij. Dat zijn de sectoren bank & verzekeringen, engineering, ICT, farma, finance en accountancy. Sthree zoekt voor zijn klanten-bedrijven vaste werknemers of tijdelijke medewerkers op projectbasis.

Op basis van de groei die Sthree kende, merkt Kurt Schreurs op dat bedrijven opnieuw bereid zijn om te investeren in personeel. "Er zijn terug projecten, zeker in de technologische sector. Dat is ook logisch. Tijdens de crisis mochten of konden bedrijven niet investeren. Dat is begrijpelijk, maar op de lange termijn ook niet houdbaar. Bedrijven moeten vooruit. Innovatie verzekert hun toekomst. En dan gaat het niet alleen om nieuwe technologie. Veel organisaties vragen om een update van hun huidige processen en systemen."

Dat toont zich ook in het gedrag van kandidaten. "Die zijn opnieuw mobieler. Wie zich vijf jaar lang aan zijn stoel vastklampte, staat nu opnieuw open voor een andere job."

Meer projectwerk

Bedrijven werven wel anders aan dan vroeger, voor de crisis, zegt Kurt Schreurs. "Projectmedewerkers zijn meer gegeerd dan vroeger. Zij nemen steeds vaker de plaats in van vaste medewerkers. Dat komt enerzijds omdat bedrijven na een herstructurering niet zomaar opnieuw mensen kunnen aanwerven als gevolg van afspraken die ze met de vakbonden hebben gemaakt. Anderzijds ontdekken werkgevers steeds meer de voordelen van projectmedewerkers. Het biedt meer flexibiliteit en er zijn geen extra kosten zoals extralegale voordelen aan verbonden."

In de toekomst ziet de managing partner van Sthree tijdelijk werk alleen maar aan aandeel winnen. "Freelancers hebben een bepaalde expertise en zijn flexibel. Voor organisaties, die met veel veranderingen worden geconfronteerd, zijn dat ideale werknemers. Ze hoeven zich zo ook geen zorgen te maken over bijvoorbeeld de nieuwe ontslagregels, die het veel moeilijker maken om afscheid te nemen van een medewerker."

Te weinig beslissingscentra

De heropleving van de economie die Sthree noteert, is een stuk groter in Nederland dan in ons land. "Dat heeft te maken met de grotere ondernemersgeest daar. Er worden sneller beslissingen genomen. Meer er is nog een reden", zegt Kurt Schreurs.

"In tegenstelling tot in België zijn er in Nederland nog wel grote beslissingscentra van bedrijven aanwezig. Campina, ING, Heineken, Shell, ... Dat zijn klinkende namen met machtscentra in Nederland. In België zijn bijna alle grote sectoren en bedrijven in buitenlandse handen. Elektriciteit, petrochemie, ... De Belgische werknemer hangt veel meer af van wat er elders beslist wordt. Grote veranderingen moeten in het buitenland goedgekeurd worden. Onze bedrijven spelen daardoor nooit echt op het voorplan."

(wv) – Foto: (bb) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.