Alcoholprobleem in bedrijven zwaar onderschat

Liefst zeventig percent van de problematische alcoholgebruikers heeft een job. Niet alleen zij, maar ook de grote groep gewoontedrinkers brengen bedrijven ernstige economische schade toe.

11 september 2008

Delen

Alcoholgebruik op het werk

Een bedrijf dat preventief optreedt, kan veel leed én ontslag voorkomen. Als collega of leidinggevende kan je daarbij helpen. Het probleem toedekken, heeft nog niemand van zijn verslaving genezen.

Liefst één op de tien werkenden in ons land, 800.000 Belgen dus, heeft in meer of mindere mate een alcoholprobleem. Bij zeven procent is de afhankelijkheid problematisch. Niet alleen arbeiders of bouwvakkers zitten aan de fles, ook bedienden en directeurs.

Ongevallen, fouten en ruzie

Hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe minder efficiënt hij kan functioneren. De kwaliteit van het werk en de rentabiliteit gaan achteruit, stelt dokter Geert De Cooman van de externe preventiedienst IKMO vast. Hoewel chronische alcoholisten op het eerste gezicht vaak normaal werken, maken ze meer fouten, halen ze moeilijker de deadlines, vergeten ze afspraken en vertonen ze hiaten in hun leergedrag.

De kans op ongevallen wordt groter. Vaak treden ook karakterstoornissen op. Die maken het moeilijk om met een drinkende collega samen te werken. Het gevolg is een grotere kans op sociale onrust en ruzie. Alcoholgebruik heeft ook een rechtstreekse invloed op de absenteïsmecijfers in een bedrijf: probleemdrinkers melden zich zes keer meer ziek dan hun collega's.

Managers opleiden

Ondanks de zware negatieve repercussies maakt slechts een kwart van de bedrijven een correcte inschatting van het probleem.

Zestig procent van de organisaties laat alcohol op de werkvloer gewoon toe. Amper tien procent van de ondernemingen voert een correct, preventief beleid. Ongeveer 37 procent heeft een soort alcoholbeleid, maar meestal is dat reactief, bestraffend dus.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.