Aanbod Gentse Open Coffees verder verruimd

Het netwerk voor freelance ondernemers Freelancenetwork.be organiseert elke eerste dinsdag van de maand een Open Coffee: een kort, ochtendlijk netwerkevent waar freelancers en bedrijven elkaar kunnen leren kennen. De Gentse Open Coffees worden sinds januari 2016 ondersteund door HR-dienstenleverancier Securex. Op dinsdag 2 februari vindt de volgende editie plaats.

5 februari 2016

Delen

“Werkgevers denken te veel in vakjes.” (Dirk Cnockaert, freelance projectmanager)

Ruim 35 freelancers en bedrijven kwamen begin januari af op de eerste Open Coffee van het jaar in het Gentse Regus-bedrijvencentrum. “Het idee is eenvoudig, maar het werkt”, vertelt initiatiefnemer van Freelancenetwork.be Michel Piedfort, die de bezoekers verwelkomt met koffie en ontbijtkoeken. “Zo vroeg mogelijk ’s morgens mensen met elkaar kennis laten maken, waardoor ze zo weinig mogelijk tijd van hun kostbare werkdag verliezen. In een uur kun je verrassend veel contacten leggen. Steeds méér jobs worden alleen via netwerking ingevuld.”

Alle sectoren

Klopt, en er is méér, zegt grafisch ontwerpster Annabel Bruneel, een Open Coffee-adept van het eerste uur. “Dit werkt voor mij omdat ik er gelijkgestemden ontmoet. Uit een netwerk vloeit voort dat je je klanten ook meer op maat kunt bedienen. Zelf splits ik mijn activiteiten ook al op: ik heb mijn grafische studio Gek Op Spruitjes én ik ontwerp visual identities en ontwikkel branding voor bedrijfsinterieurs.”

Diversiteit regeert inderdaad op de deelnemerslijst van de eerste Open Coffee van het jaar. Zo is er een freelance bedrijfsmentor die commerciële strategieën opzet voor bedrijven. We spotten een specialist bomen snoeien en verwijderen, een grimeuse-bodypainter, een webdeveloper een ICT’er, consultant, fotograaf, grafisch ontwerper en een webredacteur. Ook minder voor de hand liggende eenmanszaken – meestal het officiële statuut van ‘een freelancer’ in hoofd- of bijberoep – maken hun opwachting. Zo is er burgerlijk ingenieur Dirk Cnockaert uit Lochristi. Onder de naam Helvidi begeleidt hij industriële bedrijven bij het opstarten van projecten en procesoptimalisatie.

Voor een ingenieur liggen de vacatures voor het grijpen: waarom dan freelancen? “Na 25 jaar vaste jobs in verschillende bedrijven verwacht ik als freelancer meer variatie”, zegt Dirk Cnockaert. “Ik kan over muurtjes heen kijken. Dat betekent een meerwaarde voor de klant. Ik wil alleen ingeschakeld worden wanneer er behoefte aan is. Efficiënter voor een bedrijf, maar ook leuker voor mij, want ik lever nu alleen nog echt nuttig werk. Tijdelijke opdrachten helpen me om langer professioneel actief te blijven. De afwisseling van drukke en kalme periodes helpen tegen routine en sleur. Ik doe alleen wat ik graag doe en goed kan. Ik kijk dus uit naar tijdelijke opdrachten als projectmanager, als lid van het projectteam, om advies te leveren om een projectorganisatie of een studiedienst op te zetten of zelfs als interim-manager.”

Nog te onbekend

Freelancenetwork.be heeft al meer dan 10.000 geregistreerde leden. Wie registreert, krijgt toegang tot een grote, permanent geüpdatete database aan freelanceopdrachten (voor freelancers) en freelancers (voor opdrachtgevers). Toegang tot de contactgegevens krijg je door lidgeld te betalen, de Open Coffee en eventkalender is vrij toegankelijk. Wat is voor Dirk Cnockaert dé kracht van Freelancenetwork.be en de Open Coffees?

“Freelancenetwork.be is ideaal om bedrijven en freelancers samen te brengen. De zoekfunctie naar specifieke opdrachten kan misschien nog beter en de website is nog te weinig bekend bij industriële bedrijven. Veel bedrijven denken wat personeel betreft in vakjes. Er wordt te vaak alleen rekening gehouden met opleiding en ervaring en te weinig met de interesses en het aanpassingsvermogen van medewerkers/freelancers.”

‘Als freelancer word je steeds beter ondersteund’

Meer en meer freelancers op de arbeidsmarkt, het ontgaat ook HR-dienstenleverancier Securex niet. Salesmanager entrepreneurs Eline De Meyer vertelt waarom Securex met Gentse Open Coffees in zee gaat. “We stellen mee de Open Coffees voor en we bieden infosessies aan. Het contact zat meteen goed. Uiteindelijk hebben we dezelfde doelgroep, dus hebben we vorig jaar al sessies voor freelancers georganiseerd over hoe je van een eenmanszaak naar een vennootschap gaat en over welke kosten aftrekbaar zijn. Allebei een succes. Dit jaar gaan we nog meer sessies organiseren. Als HR-dienstengroep zijn we veel meer dan een sociaal secretariaat en loonadministratie. Freelancers ondersteunen ligt in het verlengde van onze steun voor ondernemers in elke fase van hun ondernemersleven. Aan starters in bijberoep, als ondernemers die hun eerste werknemer aanwerven of bedrijven die verder opschalen. Als ondernemer word je niet aan je lot overgelaten. Kunnen wij je niet verder helpen, dan verwijzen we door naar partners. Ondernemen doe je niet alleen. Het gaat altijd over synergie en cocreatie.”

“Vragen die we vooral krijgen van freelancers gaan over hun sociaal statuut, over wat ze moeten doen om wettelijk in orde te zijn, over hoe je factureert, over levensvatbare businessmodellen. Onze starters- en businesscoaches bekijken op jouw maat wat haalbaar is, we lichten het sales- en marketingplan door op wat je als ondernemer wilt bereiken. De ene freelancer wil voorzichtig starten in bijberoep, de andere gaat meteen voluit. Freelancer worden biedt hoe dan ook toekomst voor veel werknemers. De kosten om iemand in dienst te nemen zijn hoog, dus meer werkgevers doen een beroep op externe krachten. Op het vlak van sociale bescherming beweegt het ook wel. Kinderbijslag en de minimumpensioenen worden of zijn gelijkgesteld met loontrekkenden.”

“Alleen bij de ziekte- en invaliditeitsverzekering blijft de kloof bestaan. Je hebt een verzekering gewaarborgd inkomen nodig. Als werknemer krijg je de eerste maand nog loon van je werkgever, daarna van het ziekenfonds. Als zelfstandige krijg je de eerste maand niets. Pas vanaf de tweede maand springt het ziekenfonds bij, maar onvoldoende zonder een aanvullende dekking gewaarborgd inkomen. Het volgende event op de agenda? Via ThuiswerkGids.be – ook een initiatief van Michel Piedfort – organiseren we sessies over waar je moet op letten als je thuiswerkt als freelancer. Ook het luik sociale wetgeving en welke stappen je moet doen om als zelfstandige te worden beschouwd – het ABC om te starten, zeg maar – leggen we op een luchtige manier uit. Er staat in 2016 dus wel wat op stapel”, besluit Eline De Meyer.

(wv) - Inschrijven voor de Open Coffee in Gent op 2 februari: www.freelancenetwork.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.