8 op de 10 werknemers is tevreden over loon

We klagen wat af over onze lonen, maar toch blijken we over het algemeen wel tevreden over ons loonpakket. Hoe zit dat nu?

13 november 2015

Delen

80% van de Belgische werknemers zou tevreden zijn over het eigen verloningspakket. Best veel als je weet dat een heel aantal Belgen een tweede job heeft. Toch is het volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Robert Half zo.

Variabel

Die tevredenheid varieert wel van generatie tot generatie en van regio tot regio.

Vooral babyboomers zouden tevreden zijn met hun verloningspakket: 88% van de babyboomers is tevreden over hun loon, 87% is positief over hun extralegale voordelen. Bij generatie Y en X ligt dat cijfer bijna 10% lager.

De onderzoekers van Robert Half wisten ook een verschil op te tekenen tussen Vlaanderen (86%), Wallonië (82%) en Brussel (81%) op vlak van tevredenheid over het loon. Vooral in Wallonië lijkt men minder tevreden over de extralegale voordelen (69% is tevreden) ten opzichte van Vlaanderen (83%) en Brussel (81%).

Extralegale voordelen

“Extralegale voordelen zijn vandaag niet meer weg te denken uit het algehele verloningspakket. Ook werknemers beseffen steeds meer de nettowaarde van dergelijke extra”, zegt Frédérique Bruggeman. Hij benadrukt daarbij dat uit vorig onderzoek is gebleken dat voordelen die de balans tussen werk- en privéleven verbeteren - zoals thuiswerken en flexibele werktijden - steeds populairder worden bij werknemers. “Indien de functie het toelaat, spelen bedrijven steeds vaker in op deze trend, ook omdat ze een aantrekkelijk alternatief vormen voor salarisverhogingen.”

Toch is het niet allemaal even rooskleurig. Belgen zijn dan wel tevreden over hun algemene loonpakket, er is toch nog een vuiltje aan de lucht.

Over de bonussen heerst er gemiddeld nog weinig tevredenheid. Gemiddeld is maar 57% tevreden over de uitgereikte bonussen of het bonussysteem.

Frédérique Bruggeman hoopt dat bedrijven hier rekening mee zullen houden. “Omdat werknemers een bepalende factor zijn voor het succes van een onderneming is het cruciaal voor bedrijven om hun medewerkers tevreden te houden. Tevreden medewerkers zijn namelijk niet enkel productiever en gemotiveerder, ze zullen doorgaans ook langer voor het bedrijf blijven werken.” Hij voegt daar aan toe dat een gelukkige werknemer goed is voor het imago van het bedrijf en dat het een positief effect zal hebben op de personeelsretentie.

En jij? Ben jij tevreden met je huidige verloningspakket?
Verdien jij meer of minder dan het gemiddelde? Bereken het met de Jobat Loonwijzer! 

(sjv) – Bron : Robert Half 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.