45.000 jobs in West-Vlaamse detailhandel

West-Vlaanderen heeft het hoogste aanbod winkels en winkeloppervlakte per inwoner, en stelt bijna 45.000 mensen tewerk in de detailhandel. Dat blijkt uit de ‘interprovinciale studie detailhandel’, waarvan recent het eindrapport werd voorgesteld.

6 februari 2015

Delen

De werkgelegenheid neemt relatief gezien minder snel toe dan het winkelaanbod.

De ‘interprovinciale studie detailhandel’ is een grootschalig onderzoek, uitgevoerd in 2013-2014 door IDEA Consult in opdracht van de vijf Vlaamse provincies. Het eindrapport voor de provincie West-Vlaanderen wijst onder meer uit dat 44.777 mensen hun inkomen halen uit de West-Vlaamse detailhandel: 25.881 werknemers, en 18.896 zelfstandigen en helpers. Dat maakt 19,4 procent uit van de Vlaamse tewerkstelling in deze sector.

Wanneer je er de horecasector bijneemt – 15.578 medewerkers en 9.904 zelfstandigen (samen goed voor 25.482 mensen) – kom je zelfs aan een totale werkgelegenheid van detailhandel en horeca van 70.259.

Groter winkelaanbod

In de meeste West-Vlaamse steden is de detailhandel tussen 2008 en 2014 toegenomen. Hoewel de jongste jaren de groei wel wat vertraagd is, nam het aanbod van winkels tussen 2008 en 2014 met 8,5 procent toe. Een kanttekening daarbij is dat 80 procent van die groei werd gerealiseerd door grote ‘baanwinkels’, in shoppingcentra en zo meer, en dus heel wat minder (amper 1,2%) in de zogenaamde ‘kernwinkelgebieden’ in de gemeenten. En nog een vaststelling: de werkgelegenheid neemt relatief gezien minder snel toe dan het aanbod.

De uitbreiding van het winkelaanbod betekent dat West-Vlaanderen nu het hoogste aanbod winkels en winkeloppervlakte heeft per inwoner: 30.000 winkels met een totale oppervlakte van 2,7 miljoen 3 m², wat goed is voor 21,8 procent van het totale winkelaanbod in Vlaanderen. Veel van die zaken zijn ketenwinkels; hun aantal neemt steeds meer toe in onze provincie.

Jonger en goedkoper personeel

Met de West-Vlaamse detailhandel is een jaarlijkse omzet van 7,5 miljard euro gemoeid, maar onder andere door het veranderende koopgedrag van de consument en het groeiende belang van e-commerce staan de prijzen en winstmarges wel onder druk. Het aantal zelfstandige handelaars neemt af, en bij ketenwinkels wordt het personeel steeds jonger en dus goedkoper. Vooral ketens zoeken duidelijk naar manieren om hun kosten te beperken.

Het groeiende belang van e-commerce en het thuisbezorgen van goederen kan een verschuiving in de tewerkstelling veroorzaken, onder meer naar de logistieke sector, maar de vraag is maar of (West-)Vlaanderen kan profiteren van extra tewerkstelling in bijvoorbeeld de zich uitbreidende distributiecentra. Vaak bevinden die zich immers in het buitenland.

De ‘interprovinciale studie detailhandel’ kijkt ook naar de toekomst, en beschrijft de kansen en uitdagingen. Zo wordt verwacht dat door de vergrijzing van de West-Vlaamse bevolking de nood aan buurtwinkels zal toenemen. West-Vlaanderen zal de komende jaren allicht ook multicultureler worden, wat een impact zal hebben op het aanbod van en in winkels.

(jd) - Het volledige onderzoek kun je raadplegen op www.pomwvl.be/detailhandel 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.