10 tips om het groener te doen (3)

Eigenlijk wil je wel een ecollega zijn, maar het lijkt je zo moeilijk? Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Enkele eenvoudige vuistregels kunnen je al een heel eind op weg helpen naar een milieuvriendelijker werkbestaan. Met de volgende tien tips kan ook jij het groener doen.

6 april 2012

Delen

7. Hou het fris

Vaak zitten radiatoren verborgen achter een kast of een bureau. Dat verlaagt het rendement. Even met de meubels schuiven, kan de temperatuur al doen stijgen. Maar ook door zelf al warmere kledij aantrekken, moet de verwarming minder hard draaien. Dikketruiendag hoef je echt niet te beperken tot één dag per jaar.

Daarnaast kan ook de thermostaat een handje helpen. Als je het te warm krijgt, doe je er geen goed aan een raam open te zetten. Energievriendelijker is het om via de radiatorknop een lagere temperatuur te krijgen.

8. Schakel het licht uit

In een kantoorgebouw is voor de verlichting wel drie keer zoveel energie nodig als voor de verwarming. Het kost 43 euro per jaar om één lamp van 75 watt elke nacht te laten branden. Schakel het licht dus uit na het werk, ook als je een lokaal verlaat. Enkel oude types tl- en spaarlampen gaan sneller stuk door ze veel aan en uit te schakelen. Wie een dimmer heeft, doet er goed aan de lamp minder fel te zetten.

Misschien kan je ook uittesten of je niet genoeg hebt aan gewoon daglicht, bijvoorbeeld door je bureau dichter bij het raam te schuiven.

9. Hou het droog

Werknemers verbruiken op kantoor dagelijks zo'n 15 tot 20 liter water per dag. Een bedrijfsrestaurant heeft om één maaltijd klaar te maken eveneens 20 liter nodig.

Denk twee keer na alvorens je de waterkraan opendraait. Gebruik ook niet meer water om je handen te wassen dan nodig. Op het toilet help je het milieu dan weer een handje door - indien mogelijk - voor een kleine spoelbeurt te kiezen.

10. Communiceer

Er zelf al alles aan doen om groener te werken is heel nobel. Je collega's daar bij proberen te betrekken is dat nog meer. Door met elkaar te praten kom je misschien op milieuvriendelijke ideeën waar je voordien nog niet aan gedacht had.

Bovendien is het belangrijk andere werknemers voor de groene zaak te sensibiliseren door tips en advies uit te wisselen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.