10 tips om het groener te doen

Eigenlijk wil je wel een ecollega zijn, maar het lijkt je zo moeilijk? Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Enkele eenvoudige vuistregels kunnen je al een heel eind op weg helpen naar een milieuvriendelijker werkbestaan. Met de volgende tien tips kan ook jij het groener doen.

22 december 2008

Delen

1. Ga papierloos

Per jaar is een bediende goed voor 80 kg papier en karton. Papier maken vergt bovendien ontzettend veel energie en zorgt voor heel wat lucht- en waterverontreiniging. Bekijk dus eerst of je documenten niet elektronisch kan bewaren. Als je toch iets op papier moet zetten, probeer het dan zoveel mogelijk recto verso uit te printen of te kopiëren. Als je bijvoorbeeld 20 kopieën van een document van 40 bladzijden enkelzijdig uitprint heb je hier 800 vellen voor nodig. Als je het dubbelzijdig én verkleind print slechts 200. Ecollega's gebruiken daarenboven zoveel mogelijk gerecycleerd papier. Het maken van recyclagepapier vergt immers 6 keer minder water en 4 keer minder energie dan het produceren van nieuw papier.

2. Eet eco-vriendelijk

Milieuwinst gaat ook door de maag. Sommige voedingsmiddelen wegen zwaarder door op het milieu dan andere. Seizoensgroenten en -fruit eten, leidt bijvoorbeeld al tot minder CO2-uitstoot dan groenten en fruitsoorten die van duizenden kilometers worden overgevlogen.

Maar ook vlees eten wakkert het broeikaseffect aan. Dat zou zelfs schadelijker zijn voor het milieu dan met de auto rijden. Om de verwarming van de aarde tegen te gaan zouden we 10 procent minder vlees moeten eten, schrijf het vakblad The Lancet. Koeien en andere dieren die bestemd zijn voor de vleesindustrie zorgen bijna voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen.

3. Kijk uit welke balpen je koopt

Groener werken begint al met het kantoormateriaal dat je op je bureau liggen hebt. Zelfs de keuze van balpen heeft een impact op het milieu. Wegwerppennen uit plastic en andere niet-recycleerbare materialen zijn niet milieuvriendelijk. Waarom niet gaan voor een navulbaar exemplaar? Het meest 'groen' zijn trouwens vulpennen.

Ook voor kantoormateriaal dat mogelijk op basis van giftige stoffen gemaakt is, zoals correctievloeistof, moet je uitkijken. Tot slot opteer je bij toestelletjes zoals rekenmachines best voor een versie op zonne-energie en niet op batterijen.

 bullets Lees verder: 10 tips om het groener te doen (2)      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.