10 overheidsclichés onder de loep (3/5)

Over weinig werknemers bestaan zoveel clichés als de ambtenaar. Zeker hoogopgeleiden zagen de overheid daardoor maar als een weinig aantrekkelijke bruid. Maar kloppen die stereotypen wel? We zetten tien clichés op een rij en zoeken naar de waarheid.

4 maart 2009

Delen

Cliché 5: De overheid biedt weinig flexibiliteit

"Op zich blijft de overheid een vrij rigide kader om in te werken", nuanceert professor Annie Hondeghem. "En met die beperkte bewegingsvrijheid moet je als ambtenaar kunnen leven. De strakke regels en procedures moeten meehelpen om zich te wapenen tegen misbruik. Een overheidsadministratie werkt tenslotte met publieke gelden en moet kunnen verantwoorden wat het daarmee doet."

Eén van de neveneffecten van al die regelitis is dat een aanwervingsprocedure bij de overheid de naam heeft om nogal wat tijd in beslag te nemen. Bijna negen op de tien landgenoten vindt althans dat de selectie lang duurt, stelt Selor. Statutair ambtenaar kan je enkel worden na een vergelijkend examen. De selectie voor een contractueel ambtenaar verloopt in principe sneller omdat daar een test en een interview doorgaans volstaan.

Cliché 6: Ambtenaren hebben veel meer vakantie

De Vlaamse overheid biedt 35 dagen vakantie per jaar, bij de federale overheid zijn dat er minstens 26. Plus feestdagen. "Federaal komt daar nog een collectieve sluiting tussen kerst en nieuw bovenop. Op ons departement hebben we bovendien 12 recuperatiedagen per jaar", zegt Emmanuel Lerno van de FOD Personeel en Organisatie.

"De vakantieregeling is zeker royaal, maar in bepaalde andere sectoren is dat ook zo. Bij de overheid moet je dit ook zien als een bijkomende arbeidsvoorwaarde, als compensatie voor de bijkomende voorwaarden die de privé wel kan bieden", vult professor Annie Hondeghem aan.

"Mensen uit de privé krijgen vaak onmiddellijk een bedrijfswagen. Dat kunnen wij bij de overheid niet aanbieden. Voor onze kandidaten weegt de balans werk-privé bovendien veelal zwaarder door dan het loon, heb ik opgemerkt", vertelt selectieadviseur Diana Hoebroek. Vooral Vlamingen met een hoger diploma beschouwen de vakantieregeling bij de overheid als positief.

 bullets10 clichés onder de loep (4/5)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.