10 overheidsclichés onder de loep (1/5)

Over weinig werknemers bestaan zoveel clichés als de ambtenaar. Zeker hoogopgeleiden zagen de overheid daardoor maar als een weinig aantrekkelijke bruid. Maar kloppen die stereotypen wel? We zetten tien clichés op een rij en zoeken naar de waarheid.

4 maart 2009

Delen

Cliché 1: Ambtenaren werken 9-to-5

De meeste ambtenaren werken in een 38-urenweek. Maar dat betekent niet dat iedereen er per dag louter zijn 7u36 klopt. "Het nine-to-fiven is stilaan aan het verdwijnen. Bij mijzelf was het gisteren bijvoorbeeld weer zeven uur 's avonds, en er zijn veel mensen op onze dienst die makkelijk tot 18u werken", zegt Emmanuel Lerno van de FOD Personeel en Organisatie.

Dat bevestigt ook prof. Annie Hondeghem (KULeuven). "Het cliché van de nine-to-fivementaliteit gaat niet meer op, en zeker niet alleen bij de topambtenaren. Er tekent zich duidelijk een trend af naar prestatiegerichtheid en meer commitment van het overheidspersoneel. Denken van: ik hou het op 9-to-5 en buiten die uren kan de boel ontploffen, daar kom je er niet meer mee bij de overheid."

Cliché 2: Ambtenaren zijn met te veel

"Eigenlijk weet niemand met hoeveel overheidspersoneel we precies zitten. Vroeger hield men het op zo'n 900.000 ambtenaren in totaal, maar daar zitten wel 300.000 leerkrachten bij. Wel stellen we in studies vast dat het aantal ambtenaren jaar na jaar nog toeneemt", merkt professor Annie Hondeghem op. "Anderzijds gaat tussen nu en 2024 de helft van het overheidspersoneel op pensioen. Gaan die allemaal vervangen worden of wordt het korps afgebouwd?" Emmanuel Lerno van de FOD Personeel merkt op dat er door de reorganisatie binnen de federale dienst al heel wat personeel is afgevloeid. "Er zijn ook nog de andere overheidsniveaus. Het zijn vooral deze die het grootste pakket van ambtenaren uitmaken."

Dan is er nog de vraag in hoeverre de crisis ook de overheid parten gaat spelen. "In de privé laten de effecten daarvan zich meteen voelen. De overheid zal die pas bij volgende begrotingen merken. Maar zowat de enige manier om veel personeel drastisch te verminderen is natuurlijke afvloeiing door gepensioneerden niet te vervangen. Statutaire ambtenaren zijn nu eenmaal heel moeilijk te ontslaan", weet Annie Hondeghem.

(katrien.stragier@jobat.be)    

bullets10 clichés onder de loep (2/5)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.