1 op de 5 werknemers maakt elke dag overuren

Hoe frequenter we overwerken, hoe groter de kans dat we ons overbelast en gestresseerd voelen. Dat blijkt uit een enquête van Kluwer Opleidingen over werkdruk op de werkvloer.

15 september 2014

Delen

overwerk
"Wie met stress en hoge werkdruk kampt, heeft vaker een negatief beeld van zichzelf, zijn bedrijf en zijn baas." (Miek Wouters, learning consultant Kluwer Opleidingen)

Kluwer Opleidingen onderzocht hoe werknemers werkdruk ervaren. Aan het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX, namen 3.312 personen deel. Meer dan een op de vijf bevraagden zegt dagelijks buiten de kantooruren te werken. Nog eens 32 procent zegt dit meerdere malen per week te doen. Dat blijft niet zonder gevolgen: 14 procent van de werknemers ervaart te veel werkdruk en voelt zich overbelast. Bij wie dagelijks overwerkt, loopt dit op tot 22 procent.

Werken buiten de kantooruren beïnvloedt ook de scheiding tussen werk en privé. Zes op de tien respondenten zegt dat die grens vervaagt. De meesten verwachten dat ze daardoor nog meer uren zullen werken, met nog meer stress tot gevolg.

“De cijfers bevestigen wat we bijna dagelijks zien. Steeds meer werknemers lijden onder een erg hoge werkdruk. Zij lopen het risico om in een negatieve spiraal terecht te komen of om uit te vallen met een burn-out”, zegt Miek Wouters van Kluwer Opleidingen. “Wie met stress en een hoge werkdruk kampt, heeft ook vaker een negatief beeld van zichzelf, zijn bedrijf en zijn baas.”

Stress van baas

Een derde van de werknemers krijgt stress van zijn baas. De werkdruk lijkt daarbij niet echt mee te spelen. Ook een derde van de respondenten die zegt weinig werkdruk te ervaren (3% van de medewerkers, red.), beweert dat hun baas voor stress zorgt.

Onder de managers is het vooral de jongere generatie die stress krijgt van zijn baas. En minder dan de helft van de respondenten (46%) voelt zich gemotiveerd door zijn leidinggevende.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.