1 op de 2 werknemers is te dik

51% van de Belgische werknemers worstelt met overgewicht. Alarmerend, want een te hoge BMI zorgt voor minder productiviteit en is slecht voor je gezondheid.

19 december 2014

Delen

Volgens een onderzoek van IDEWE kampt de helft van de Belgische werknemers met een te hoog BMI. Het onderzoek dat twintig jaar overspant, laat ook een negatieve evolutie optekenen.

Alarmerende evolutie

IDEWE startte met het onderzoek in 1993. Toen bedroeg de gemiddelde BMI nog 24,6: een gezond gewicht. In 2013 werd de gemiddelde BMI al opgetrokken tot 25,8 wat wijst op overgewicht

De resultaten zijn dus onrustwekkend en tonen aan dat de gemiddelde BMI blijft toenemen. Maar liefst 34% van de onderzochte werknemers heeft een BMI tussen de 25 en 29,9 en lijdt dus aan overgewicht. 17% van de onderzochte werknemers liet een BMI van 30 of meer optekenen en bleek met andere woorden obees te zijn.

Factoren

Mannen zijn gevoeliger voor overgewicht dan vrouwen, blijkt uit het onderzoek. Van de mannelijke respondenten bleek 40,5% aan overgewicht te lijden en waren er ook nog eens 17,3% obees. Van de vrouwelijke deelnemers leed maar 27,6% aan overgewicht, maar kwam toch ook 16,2% in aanmerking voor obesitas.

Naast het geslacht speelt ook de sector waarin de werknemer actief is een rol. Zo werd er vooral overgewicht en obesitas opgemerkt bij de mannelijke respondenten die actief waren in de transportsector (73%), bij de overheid (64%), in de bouw (60%) en in de industrie (60%). De BMI van de vrouwelijke deelnemers piekte bij de overheid (48%), in de zorg (45%) en ook in de transportsector (45%).

Nadelige effecten op gezondheid en professioneel functioneren

Aan overgewicht is een gezondheidsrisico verbonden. Werknemers met een BMI hoger dan 30 moeten zich hoeden voor hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk, diabetes en slaapapneu. Ook werd obesitas in verband gebracht met absenteïsme en een verminderde productiviteit.

IDEWE wijst dan ook op het belang van preventie en gezondheidspromotie op het werk. Zij zien dit als de taak van werknemers én werkgevers. Een aangepaste aanpak per sector lijkt hen het meest effectief, gezien de grote verschillen tussen de verschillende sectoren.

Bereken je BMI

BMI = het lichaamsgewicht (in kg) gedeeld door de lichaamslengte (in m) in het kwadraat.

  • Onder de 18,5: ondergewicht.
  • Tussen de 18,5 en de 24,9: normaal gewicht.
  • Tussen de 25 en de 29,9: overgewicht. Je loopt niet echt een risico, maar het is belangrijk voor je gezondheid om niet boven dit gewicht te komen.
  • Tussen de 30 en de 39,9: Zwaarlijvigheid (obesitas). Verhoogde kans op aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen en rugklachten. Je zou 5 tot 10 kg moeten vermageren.
  • Boven de 40: ernstige zwaarlijvigheid. Je moet dringend vermageren want je gezondheid is in gevaar

>> Bereken je BMI op bodyindex.be.

 

(sjv) - Bron : IDEWE / Gezondheid.be / Bodyindex.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.