Collega's
Vorige

1 van 577

Volgende
Volgend artikel:

7 timemanagement hacks voor op je werk

Zo scheep je tatergrage collega's af

We kennen ze allemaal: de overaanwezige collega’s die iedereen op de meest onmogelijke momenten komen storen met de laatste kantoorroddels. Zo scheep je hen af. Vriendelijk, maar kordaat.
#

1. Hop, naar het toilet

Wat doe je wanneer je op café met iemand staat te praten waar je eigenlijk vanaf wil? Simpel, gewoon zeggen dat je even naar ‘t wc moet. Wat kan op café, kan ook op kantoor. Verontschuldig je bij je collega en geef aan dat het tijd is voor de broodnodige boodschap.

2. Ga staan

Als je blijft zitten op je stoel, ben je zelf geen meester over het gesprek. Komt die tatergrage collega weer aan je bureau staan, ga dan rechtstaan. Zo maak je duidelijk dat je het gesprek wil afronden. Als je hem al van ver ziet aankomen, kan je hem ook al in de gang tegemoetkomen. Of het allerbeste: subtiel de andere kant uitlopen, wel zorgen dat het niet té hard opvalt.

3. Even koffie halen

Naast de wc is ook de koffieautomaat een handig excuus. Duurt het gesprek te lang en is de inhoud niet echt boeiend? Pak demonstratief uw kopje, stap op en zeg dat het tijd is voor een koffie. Grote kans dat je collega meeloopt. Loos hem op de terugweg door te zeggen dat je weer aan de slag moet. Al wandelend gaat dat makkelijker dan aan je bureau. Alleen de echt hopeloze gevallen lopen helemaal terug mee.

4. Pak een blocnote

Neem het initiatief over tijdens het gesprek. Dat doe je door onmiddellijk naar een pen en een stuk papier te grijpen, en de vraag te stellen op welke manier je je collega van dienst kan zijn. Zo stuur je het gesprek in de richting van werkgerelateerde zaken in plaats van de laatste kantoorroddels.

5. Loop naar de deur

Managers met een eigen kantoor hebben er over het algemeen een extra stoel staan. Handig voor wanneer er even moet overlegd worden, maar tegelijk ook een gevaar om gesprekken te rekken. Voorkom dat iemand meteen gaat zitten door bij het binnenkomen op te staan. Dat helpt de bezoeker om ter zake te komen en zal de duur van het gesprek danig inkorten. Je kan zelfs nog een stapje verdergaan: als je de bezoeker al van in de gang ziet aankomen, loop dan alvast naar de deuropening. Zo heb je zonder onbeleefd te zijn een grens getrokken tussen hem en je kantoor. Wedden dat hij nu meteen tot de kern van de zaak komt?

6. Stapel papieren

Nog een effectief trucje dat voorkomt dat uw gast kan gaan zitten: leg een stapel papieren op de stoel naast je. Geniepig misschien, maar wel een uitstekend wapen tegen collega’s die je alleen maar van je werk afhouden. Neem het stapeltje alleen weg als je wil dat je gast wat langer blijft om belangrijke zaken door te nemen.

(mr) – Bron: www.mt.nl

12 juli 2011
Anderen bekeken ook