Vorige

1 van 551

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Zijn jongeren jobhoppers ... of niet?

22 april 2015
Her en der wordt er verwezen naar jongeren als een generatie jobhoppers. Gedaan met loyaliteit, tijd voor een nieuw carrièremodel … of niet? Uit onderzoek blijkt dat we de loopbaanverwachtingen van jongeren misschien verkeerd hebben ingeschat.

Volgens een onderzoek van de Vlerick Business School moeten we onze mening over jongeren een beetje bijschroeven. Hun studie focuste zich op de verwachtingen van jongeren die hun eerste pasjes op de arbeidsmarkt zetten en de resultaten druisen tegen de maatschappelijke opinie in.

Loyaliteit

Zo zou niet meer dan 22% regelmatig van werkgever willen veranderen. Wat hun reputatie van jobhopper niet onderbouwt en hen loyaler maakt dan de meeste werkgevers denken.

"Dat jongeren in het begin van hun werkende leven volop voor de carrière gaan, blijkt niet helemaal te kloppen”, merkt Sara De Hauw, onderzoekster aan Vlerick Business School op.

Toch zijn de meeste jongeren er wel van overtuigd dat hun eerste werkgever eerder een opstapje is naar een betere job dan een langdurige rustplaats. 60% ziet geen toekomst op lange termijn bij zijn/haar eerste bedrijf. 46% ziet zichzelf 1 à 3 jaar bij de eerste werkgever blijven, terwijl 27% het toch 3 à 5 jaar zou willen volhouden.

Verwachtingen

Wel hebben ze aardig wat eisen of toch meer verwachtingen dan vroeger het geval was. Zo wil 83% zelf kiezen wanneer ze werken en van waar, en stelt 82% een goed evenwicht tussen werk en privé hoog in het vaandel.

"Anders dan voorgaande generaties, willen jongeren hun eigen waarden en normen, wat ze zelf belangrijk vinden, ook weerspiegeld zien in hun job. Ze willen graag aan de slag bij een bedrijf met een visie die verzoenbaar is met hun overtuigingen en waarden. Maar ook breder moeten job en bedrijf passen bij hun persoonlijkheid, interesses en familiale situatie", verklaart Dirk Buyens, professor HR Management aan Vlerick. "Authenticiteit is voor hen van groot belang: ze willen een job die als het ware een verlengde is van wie ze zijn en waar ze voor staan. Daarom is het belangrijk dat bedrijven jongeren voldoende vrijheid geven om hun eigen accenten te leggen in hun job."

Flexibiliteit

Dat ze veel waarde hechten aan de privé-situatie blijkt ook uit hun principes rond flexibiliteit. Zo willen ze best overuren doen, maar zeker niet voor niets.

"Reeds van bij de start zoeken ze naar een goed evenwicht tussen werk en privé. Overuren presteren of werk mee naar huis nemen, is voor hen niet zo vanzelfsprekend. 78% vindt het bovendien belangrijk dat gemaakte overuren terugbetaald worden. Jongeren zijn enerzijds dus wel bereid om hard te werken en veel te geven, maar ze hechten ook veel belang aan hun privéleven en stellen duidelijke grenzen aan hun flexibiliteit", merkt Sara De Hauw op.

Loon

Maar niet alleen qua jobomschrijving zijn ze veeleisend. Ook hun verwachtingen omtrent verloning liggen hoog. Zo verwacht de gemiddelde starter dat hij al meteen 1.759 euro (netto!) gaat verdienen, een bedrag dat na 5 jaar al 2.783 euro zou moeten zijn volgens de verwachtingen.

Daarbij hopen ze ook op enkele mooie extra’s, zoals een hospitalisatieverzekering, betaalde overuren, pensioensparen, een bedrijfswagen en extra betaalde vakantiedagen. 86% verwacht ook dat hun toekomstige werkgever meteen mogelijke carrièreperspectieven op tafel legt.

(sjv) – Bron : Hrsquare.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13498 andere jobs