Tijdskrediet Vorige

1 van 51

Volgende

Zijn er bijzondere regelingen voor tijdskrediet voor 50-plussers?

Ben je 50 jaar of ouder dan is er een bijzonder stelsel van tijdkrediet met een verhoogde uitkering. De zogenaamde landingsbaan, je hebt de keuze tussen 4/5e tijdkrediet en halftijds tijdkrediet.

9 september 2008

Delen

Tijdskrediet voor 50-plussers

De voorwaarden hiervoor zijn:

  • minimum 20 jaar anciënniteit hebben over de hele loopbaan
  • minstens 3 jaar werken bij de huidige werkgever. In onderling akkoord kunnen de werkgever en de werknemer die termijn inkorten tot minimum 2 jaar voor werknemers die vanaf de leeftijd van 50 jaar worden aangeworven en tot minimum 1 jaar voor werknemers die vanaf 55 jaar worden aangeworven
  • minimum 50 jaar oud zijn
          

De uitkeringen voor 50-plussers vind je hier: Krijg ik een uitkering als ik tijdkrediet neem?                         

Halftijds tijdkrediet voor 50-plussers

Het halftijds tijdkrediet is er enkel voor wie minstens 3/4e werkt. Ofwel moet een werknemer halftijds tewerkgesteld zijn in het kader van het oude stelsel van loopbaanonderbreking op voorwaarde dat:

  • hij minstens 50 jaar is op het ogenblik van de aanvraag of de laatste verlenging van deze loopbaanvermindering in het oude stelsel van loopbaanonderbreking;
  • en hij zijn laatste aanvraag tot onderbrekingsuitkeringen heeft ingediend voor minstens 1 jaar.
           

Hoe lang mag ik tijdkrediet opnemen?

Je tijdkrediet moet minimum 6 maanden duren in geval van 4/5e tijdkrediet en minimum 3 maanden bij halftijds tijdkrediet. Het kan onbeperkt duren tot aan je pensioenleeftijd. Je kan het tijdkrediet telkens per 6 maanden verlengen bij 1/5e tijdkrediet en per 3 maanden bij halftijds tijdkrediet.

Wie geen 20 jaar loopbaananciënniteit heeft, kan wel nog gebruik maken van de algemene stelsels van tijdkrediet. Voor 50-plussers zijn de voorwaarden voor het algemeen stelsel van 4/5e tijdkrediet bovendien minder streng.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?