Bedrijfswagen
Vorige

1 van 111

Volgende

Wie krijgt een bedrijfswagen?

Ondanks alle maatregelen om bedrijfswagens minder lucratief te maken, blijft het een aantrekkelijk extralegaal voordeel. Voor de werknemer vertegenwoordigt het zo’n 5 procent van zijn totale beloningspakket.
#

Op basis van het privégebruik berekent SD Worx het voordeel van een bedrijfswagen voor de werknemer. Zo’n auto maakt 5,5 procent uit van de totale waarde van zijn beloningspakket, het zogenaamde bruto cash equivalent.

Ter vergelijking: 78 procent van het loonpakket komt van pure cash, de groepsverzekering neemt 10 procent in, de forfaitaire onkostenvergoedingen een kleine 5 procent en de maaltijdcheques 2 procent.

KMO geeft sneller bedrijfswagen

In de organisaties die bedrijfswagens hebben, krijgt gemiddeld 30 procent van de medewerkers er een. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfswagensurvey van HR-dienstenbedrijf SD Worx bij 341 in België gevestigde bedrijven. Werknemers van kleine organisaties maken relatief sneller kans op een auto. In KMO’s krijgt een derde tot de helft van de medewerkers een bedrijfswagen. In grotere bedrijven daalt dat percentage. In organisaties met meer dan 1.500 werknemers is het bijvoorbeeld nog 18 procent.

“Binnen die grote bedrijven zijn het vooral de consultancyfirma’s die het snelst een bedrijfswagen geven”, vertelt Wouter Florizoone, projectcoördinator van Mobimix.be, een digitaal platform dat duurzame mobiliteit stimuleert. “Het loon is bij alle consultancybedrijven ongeveer gelijk. Zij spelen de bedrijfswagens uit om nieuwe werknemers binnen te halen. Zo zien we een enorme opgang van Mini Coopers. Je moet helemaal niet tot het kader behoren om er een te krijgen.”

Commerciëlen krijgen sneller bedrijfsauto

Functieniveau blijft vooral bij het kader en de directie een van de belangrijkste criteria voor het toekennen van een bedrijfswagen. Bij bedienden en arbeiders is dat vooral de functie-inhoud, bijvoorbeeld het al dan niet uitoefenen van een commerciële buitenfunctie. Anciënniteit speelt vooral een rol bij bedienden en arbeiders met een binnenfunctie.

Een overzicht van het bezit van een bedrijfswagen volgens personeelscategorie:  

  • Directie en hoger kader: 93 procent.
  • Commerciële buitenfuncties: bedienden 80 procent; lager kader 72 procent en middenkader 81 procent.
  • Niet-commerciële buitenfuncties: bedienden 61 procent; lager kader 63 procent.
in samenwerking met SD Worx 26 augustus 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook