Vorige

1 van 383

Volgende
Volgend artikel:

"Hét voordeel bij ENGIE: alles is altijd piekfijn geregeld"

West-Vlaamse track & trace-software bij Ronde van Vlaanderen

11 april 2016
Bij de voorbije 100e editie van de Ronde van Vlaanderen werd ook een stukje West-Vlaamse hightech ingezet. De gps-track & trace-technologie van het Kortrijkse bedrijf GeoDynamics zorgde ervoor dat de organisatie op elk ogenblik wist waar de wagens met rode en groene vlag zich bevonden.
“We bekijken of en hoe we met onze locatiegebaseerde software ook internationaal kunnen gaan.” (Stijn Stragier, medeoprichter en -zaakvoerder GeoDynamics)

GeoDynamics bestaat al sinds 2004 en ontwikkelt track & trace-systemen, die werkgevers toelaten om te allen tijde te weten waar hun voertuigen en mobiele medewerkers zich bevinden. De software kan ook worden ingezet voor een sluitende tijdregistratie, een nauwkeurige planning, toegangscontrole, snelle interventies en een doordacht fleetmanagement.

De locatiegebaseerde software die GeoDynamics de jongste jaren ontwikkelde en perfectioneerde, wordt dus niet alleen gebruikt door bijvoorbeeld bouw-, installatie- en servicebedrijven. Ook steeds meer evenementenorganisatoren zien er de voordelen van in. Zoals Flanders Classics, organisator van wielerwedstrijden als De Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem.

“Het is natuurlijk geweldig dat wij, tussen al die grote bedrijven, ook onze medewerking kunnen verlenen aan een evenement met zo’n grote internationale uitstraling als de Ronde van Vlaanderen. De Ronde is voor ons een prachtige referentie,” zegt Stijn Stragier, die samen met Peter Vermeesch, GeoDynamics sinds zijn oprichting leidt. “Het zegt wel iets over hoe we in de markt gepercipieerd worden, en hoeveel vertrouwen men heeft in onze softwareoplossingen.”

Vlottere doorstroming en communicatie

De track & trace-software van GeoDynamics werd in de Ronde van Vlaanderen van vorige zondag - maar ook bij Gent-Wevelgem - ingezet om een mogelijk probleem met een grote impact te voorkomen. “Op de dag van de Ronde vinden meerdere wedstrijden plaats: de heren uiteraard, maar ook de dames, juniores en dit jaar bovendien een Fan Ride voor een selecte groep amateurs,” legt Stijn Stragier uit.

“Wat men natuurlijk niet wil meemaken, is dat de verschillende wedstrijden met elkaar gaan interfereren, bijvoorbeeld omdat door een ongeval, brand of andere calamiteit de wedstrijd vertraagd wordt, moet worden omgeleid enzovoort. Door de wagens met de rode en groene vlag uit te rusten met een track & trace-apparaat, konden de organisatoren op elk moment in realtime zien hoe de wedstrijden verliepen en waar de deelnemers en deelneemsters zich bevonden. Dat zorgde voor een beter overzicht en een vlottere communicatie. Men moest niet voortdurend contact opnemen met de wagens om te weten waar ze zich bevonden; de gps-data zeiden genoeg.”

Het succes van de GeoDynamics-systemen zit hem in het gemak waarmee organisatoren kunnen tracken. Mensen of voertuigen moeten alleen maar uitgerust worden met een ‘zendbakje’, dat je nog het beste kunt vergelijken met een smartphone zonder scherm en een SIM-kaartje erin. “Via de mobiele netwerken worden de data verstuurd naar onze beveiligde servers, die de organisatoren via een login constant kunnen raadplegen.”

26.000 voertuigen met track & trace-systeem

De referentielijst van GeoDynamics groeit dus, en het bedrijf wil vooruitstrevend blijven op de markt van track & trace-systemen. “De technologie evolueert, en we zien de tendens naar een compleet internet of things, ook cloud computing enzovoort. Met onze verworven reputatie moeten we daarin het voortouw nemen, onder meer ook door het ontwikkelen van nieuwe apps voor onze klanten, die de analyse van de gegevens voor onder meer tijdregistratie nog vergemakkelijken,” zegt Stijn Stragier. “We blijven aan een mooi tempo groeien; inmiddels zijn 26.000 voertuigen uit verschillende sectoren uitgerust met onze software.”

GeoDynamics stelt in Kortrijk momenteel 29 mensen te werk. Dat is vrij veel in een sector die niet zo ‘personeelsintensief’ is. Momenteel is er een jobaanbieding voor een supportmedewerker voor de helpdesk. En GeoDynamics zit nog niet aan zijn plafond. “Op de Belgische markt zijn er nog volop mogelijkheden voor ons, maar we zijn stilaan toch aan het bekijken of en hoe we onze software ook internationaal kunnen gaan vermarkten,” besluit Stragier.

(jd)

GeoDynamics in De Ronde van Vlaanderen
Voor GeoDynamics zijn dergelijke events niet louter zijsprongen; ze maken integraal deel uit van hun business. Stragier: “Je kunt onze software bij verschillende soorten evenementen inzetten. Zo gebruikten de organisatoren van het Zomercarnaval in Kortrijk ze om elke deelnemende groep te kunnen traceren. Zo zorgen ze voor een vlotte doorstroming van de stoet zonder dat de groepen elkaar voor de voeten gingen lopen of het publiek te lang moest wachten op de volgende act. Voor de carnavalsstoet van enkele weken in Halle, werd onze software voornamelijk gebruikt om de veiligheid te verzekeren. Andere toepassingen vind je bij Oldtimer Rally’s, loopwedstrijden zoals de Leiemarathon en nog veel meer.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16977 andere jobs