Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 732

Volgende

Werkzekerheid als fundament voor je ambitie

Politiezone Antwerpen en FOD Financiën
Altijd fijn om te weten dat je job er morgen nog zal zijn. Bij de overheid ben je beschut tegen de eb en vloed van economie en jobaanbod. Leuk is dat je er intern ook vlot van rol verandert én volop kan doorgroeien, zeggen Politiezone Antwerpen en FOD Financiën, twee grote Antwerpse werkgevers. De werkzekerheid van een overheidsjob betekent daarentegen niét dat je erin vastroest.

“Er is méér nodig dan werkzekerheid om een aantrekkelijke werkgever te zijn”, zegt Corinne Scoyer (Politiezone Antwerpen) beslist. “Je kunnen identificeren met de bedrijfscultuur, is heel belangrijk. Iedereen verwacht een leefbare work-lifebalans, welzijn en sport, duurzame inzetbaarheid en coaching. Werkzekerheid is daarbij mooi meegenomen.” Haar collega Elke Goukens vult aan: “Werkzoekenden hebben vandaag veel keuze op de arbeidsmarkt. Maar tijdens het eerste jaar van de coronapandemie zagen we plots veel kandidaten die (technisch) werkloos waren. Als overheid werden we toen ook daardoor interessant. Bij de politie heeft een pandemie of een economische crisis geen impact op de werkgelegenheid.”

Werkzekerheid die je vrijheid biedt

“Werkzekerheid en interne mobiliteit zijn ook dé troeven bij de FOD Financiën,” zegt Stefaan De Meulder (FOD Financiën)., “Tijdens sollicitatiegesprekken horen we bij alle leeftijdsgroepen dat werkzekerheid én een gevarieerde job belangrijk zijn. Binnen de FOD Financiën werken we met 20.000 mensen. Wel, niemand hoeft 15 of 20 jaar vast te zitten in dezelfde functie. Doorgroeimogelijkheden en comfortabele werkzekerheid als fundament vormen een geweldige cocktail. Veel jonge medewerkers hebben bij ons al een leidinggevende rol. Maar ook horizontaal vind je dankzij onze grote interne mobiliteit mooie opportuniteiten. Je kan je job craften en daarbinnen helemaal iets anders gaan doen. Zelf nam ik al vier verschillende functies op binnen onze FOD.”

Dat interne mobiliteit erg belangrijk is, beaamt Corinne Scoyer (Politiezone Antwerpen): “Werkzekerheid gecombineerd met interne mobiliteit is daarom ook dé troef bij Politiezone Antwerpen. Vacatures voor teamleaders – elders een knelpuntberoep – raken hier wél ingevuld, omdat teamleader worden hier de eerste logische stap is in je carrière. Je bent 6 jaar inspecteur en dan is hoofdinspecteur worden de eerstvolgende logische stap. Je kan verticaal doorgroeien, maar ook horizontaal kan je je gaan specialiseren. Zo kan je je bijvoorbeeld specialiseren in een bepaalde operationele dienst zoals motard bij de verkeersdienst, rechercheur, ... Binnen onze 3.000 functies is er altijd wel iets dat interessant voor jou kan zijn. In combinatie met de werkzekerheid  levert dat mooie perspectieven op.”

Veel functies, massa’s interne kansen

Stefaan De Meulder: “Wij vinden het belangrijk dat mensen vooruit kunnen op de manier die zij willen. Daarom steunen we collega’s die voor een interne carrièreswitch willen gaan, met een groot aanbod aan vacatures bij onze verschillende diensten. Een horizontale switch is dus perfect voor iedereen mogelijk. Wil je je herscholen? Dan zorgen wij voor de nodige opleidingen, zo hebben wij nu bijvoorbeeld intense projecten ontwikkeld om binnenshuis tot businessanalist opgeleid te worden.

“Mogelijkheden zijn er in ieder geval volop - en zeker in Antwerpen”, vervolgt hij. “Bij de FOD Financiën vind je een brede waaier functies: het gaat veel verder dan enkel belastingcontroleurs. Al is er uiteraard veel rond fiscaliteit te doen in de Antwerpse regio, dankzij de enorm diverse economische bedrijvigheid in en rond de stad en de haven. Een hele belangrijke is hier daarom natuurlijk ook onze douane. Degene die nog een andere uitdaging willen, kunnen doorgroeien naar de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).  Of denk bijvoorbeeld ook aan onze ICT’ers: de online belastingaangifte via Tax-on-web vereist een ijzersterk ICT-team. Kortom, ieder profiel vindt wel iets naar zijn gading.”

“Ook Politiezone Antwerpen wordt niet zo snel geassocieerd met ICT”, zegt Corinne Scoyer. “Toch gaat het op dat vlak héél hard bij ons. Denk maar aan cybercriminaliteit of het hyperbeschermde nieuwe datacentrum. Dat zijn erg mooie projecten om aan mee te werken. Er is bij Politiezone Antwerpen veel meer mogelijk dan criminaliteit of fraudebestrijding. Op onze administratieve vacatures krijgen we redelijk veel reacties. Soms proberen we zelf iemand te heroriënteren wanneer die in een andere rol beter kan openbloeien. Financiële profielen zoals aankoper of boekhouder zijn wat ons betreft dé knelpunten.”

Lokaal aanwerven in Antwerpen

Ook al word je voor de politie en de federale overheid aangeworven via een centrale selectiedienst, toch kan je ook in Antwerpen solliciteren. Elke Goukens: “Politiezone Antwerpen moest enkele jaren geleden veel collega’s vervangen die met pensioen gingen. We hebben onze selectieprocedure toen op lokaal niveau georganiseerd. Word je zo bij ons aangeworven, dan ben je ook zeker dat je in Antwerpen gaat werken.” “Lokaal rekruteren geeft Politiezone Antwerpen extra kansen om in te zetten op diversiteit en inclusie”, pikt Corinne Scoyer in.

Naast de vacatures gepubliceerd op Selor kunnen jonge afgestudeerden zich ook via Jobfin.be kandidaat stellen voor een startbaanovereenkomst bij de FOD Financiën in de provincie Antwerpen. “Kandidaten onder de 26 jaar interviewen wij zelf voor een startbaanovereenkomst”, beaamt Stefaan De Meulder. Die startbanen zijn een belangrijk alternatief rekruteringskanaal. Het is een vrij korte procedure, ideaal voor young graduates. Bovendien is het een schitterende gelegenheid om onze diensten beter te leren kennen. Bedrijfsstages tijdens je opleiding uiteraard ook trouwens. Als kers op de taart kunnen zij vaak ook als springplank dienen voor een carrière bij ons. Tijdens je startbaanovereenkomst kan je beslissen mee te doen aan statutaire examens bij Selor om bij ons aan de slag te blijven. Word je aangeworven, dan bekijken we samen op welke afdeling je wil starten.”

“Belangrijk is daarbij nog om mee te geven dat FOD Financiën zich op het vlak van inclusie en diversiteit echt wil profileren als een werkplek die openstaat voor iedereen”, besluit Stefaan De Meulder. “We willen een weerspiegeling zijn van de maatschappij. Dit voorjaar tekende onze minister een charter voor inclusie en diversiteit. Hét bewijs dat de FOD Financiën toegankelijkheid en laagdrempeligheid héél hoog in het vaandel voert. Voor de burger, maar zeker ook voor kandidaat-medewerkers.”

17 juni 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook