Werkgevers passen policy bedrijfswagens aan

Uit een onderzoek van AON blijkt dat er nog steeds ruimte is voor optimalisatie in het vlootbeheer van bedrijven, zeker op verzekeringstechnisch vlak.

12 februari 2013

Delen

auto sleutel bedrijfswagen

De survey geeft aan dat 46 procent van de bedrijven hun werknemers aanmoedigen om betere bestuurders te worden. Dat doen ze onder meer door het organiseren van veiligheid- en eco-rijlessen. Een defensief rijgedrag leidt tot minder risico's en een lager brandstofverbruik.

Nieuw wagenpolitiek

Hierdoor kunnen bedrijven hun verzekeringen herzien, wat een grote besparing met zich kan meebrengen, zeker als je weet dat een full operationele leasing een verzekeringskost (BA, eventueel omnium en verwante commissies, en BTW) met zich meebrengt ter waarde van 20 tot 25 procent van de totale leasingkost. Bovendien kan men door recurrente schades niet meer te gaan verzekeren nog meer op de verzekeringspremie gaan besparen, zonder daarbij extra werklast te creëren.

De wagenpolitiek van bedrijven bevindt zich op een keerpunt. Het afgelopen jaar herzagen meer dan 19 procent van de bedrijven hun wagenpolitiek. En 60 procent van de bedrijven wil hun politiek herzien na de recente wetswijziging. Hun motivaties hiervoor: kostenbeheer (60 procent), ecologische voetafdruk (49 procent), marktconcurrentie (40 procent) en belastingen (27 procent).

Wie krijgt een bedrijfswagen?

Uit het onderzoek van AON blijkt dat het gemiddelde jaarloon waarvoor een bedrijfswagen wordt toegekend 69.000 euro bedraagt. Het toekennen ervan wordt als een belangrijk onderdeel van de remuneratiepolitiek beschouwd. Van het middenmanagement krijgt 60 procent een bedrijfswagen, van het topmanagement 80 procent en van alle General Managers bijna 100 procent. Bij bedienden is het verkrijgen van een bedrijfswagen eerder beperkt: 16 procent.

Het AON vestigt tot slot de aandacht op het feit dat de gewijzigde wagenparkpolitiek die het ecologischer, zuiniger en veiliger rijgedrag hoog in het vaandel draagt, ook een aantal kostenreducties kunnen meebrengen, onder meer op verzekeringstechnisch vlak. In de huidige tijden van crisis is het zeker de moeite waard om dit verder onder de professionele loep te houden.

(jn) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?