Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 536

Volgende

Werken in een labo: van technoloog tot chauffeur

“Mensen willen toch vooral actief zijn in een omgeving met een open en vernieuwende bedrijfscultuur.” (Karen Bruyland van Medisch Labo Bruyland)
In mei 2018 verhuist het hoofdkwartier van Medisch Labo Bruyland naar het Kortrijkse Beneluxpark. Ook in Ieper heeft het West-Vlaamse familiebedrijf een vestiging. Het analyseren van stalen en het rapporteren aan artsen gaat continu door; ook op zaterdag wordt er in shiften gewerkt.

Het labo is actief binnen de verschillende domeinen van de klinische biologie, zoals hematologie, stolling, chemie, microbiologie en toxicologie, en heeft ook een erkenning voor gerechtelijke analyses. De stalen worden dagelijks opgehaald bij artsen en dierenartsen. Via een beveiligde resultatenserver kunnen zij hun patiëntenresultaten de klok rond raadplegen.

Deeltijdse jobs

Medisch Labo Bruyland doet een beroep op een 70-tal medewerkers, goed voor een 50-tal fulltime equivalenten. De meerderheid zijn vrouwen, vaak in een deeltijdse job. Karen Bruyland, die samen met haar broer Sven de onderneming leidt, legt uit welke profielen actief zijn in haar labo. “De grootste groep zijn medisch laboratoriumtechnologen die analytisch werk uitvoeren. Daarnaast hebben we ook medisch secretaressen in dienst.”

Maar de profielen in zo’n medisch labo zijn vaak diverser dan je zou denken. “De directie en supervisie bestaat uit klinisch biologen, medewerkers die na hun universitaire studies een specialisatieopleiding volgden”, vertelt Bruyland. “Verder doen we een beroep op chauffeurs voor het transport van de stalen. En om het beeld compleet te maken: ook twee IT’ers maken deel uit van ons personeelsbestand.”

Labo Bruyland 

Gering verloop

Het personeelsverloop bij Medisch Labo Bruyland is volgens Karen Bruyland gering; enkele medewerkers zijn al ruim dertig jaar in dienst. “Uiteraard hebben wij te maken met zwangerschappen, pensionering of ziekten en moeten dan op zoek naar vervangers. Maar het is niet zo dat we continu nieuwe medewerkers aanwerven.”

Toch zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld voor stagiairs. Jaarlijks kunnen namelijk twee stagiairs als medisch laboratoriumtechnologen ervaring opdoen in het bedrijf. Als er een opportuniteit is, kan dit uitmonden in een vast contract.

Gedigitaliseerde processen

De processen bij Medisch Labo Bruyland zijn in de loop der jaren fel geëvolueerd. Voortdurende investeringen in nieuwe technologieën leiden tot een continue verbetering van de organisatie. De hoogtechnologische processen zijn sterk geautomatiseerd en geïnformatiseerd. “We zetten in op een gebruiksvriendelijke en intuïtieve IT-omgeving, zodat zowel jonge als oudere medewerkers vlot met de systemen kunnen werken. En als er nieuwe toestellen aangekocht worden, voorzien we steeds in een uitgebreide opleiding.”

Labo Bruyland
Hoe kan een labo als Medisch Labo Bruyland – in een eerder krappe arbeidsmarkt als West-Vlaanderen – de juiste medewerkers vinden? Volgens Karen Bruyland is het innovatieve karakter van de onderneming een toegevoegde waarde bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. “Vanzelfsprekend is verloning een belangrijk criterium”, geeft ze toe. “Maar mensen willen toch vooral actief zijn in een omgeving met een open en vernieuwende bedrijfscultuur. De verhuis naar het Beneluxpark biedt voor ons in dat opzicht nog meer perspectieven.”

(bv) 

20 april 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook