Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 722

Volgende

Werk geeft ouders schuldgevoel

Ouders met een weinig flexibele of erg stresserende job voelen zich vaak schuldig ten opzichte van hun kinderen. De afstand met hun kroost neemt steeds verder toe en naarmate de kinderen ouder worden, groeit ook het schuldgevoel.
#

De Britse denktank Demos kwam na een onderzoek tot die conclusie. De onderzoekers ontdekten ook dat ouders zich minder efficiënt voelen bij het opvoeden van hun tweede of derde kind dan bij het grootbrengen van hun eerste telg.

De negatieve gevoelens komen voor bij alle inkomenscategorieën. Een mogelijke oplossing ligt in het promoten van meer flexibele arbeidsomstandigheden. Daarnaast kunnen ouders de tijd die ze met hun kinderen spenderen ook kwaliteitsvoller invullen. Daarom …

4 tips voor meer quality time met je gezin:

 1. Wees een luie ouder
  In zijn boek ‘Luie ouders hebben gelijk’ vertelt Tom Hodgkinson dat luiheid niet per definitie slecht is voor ouders. “Activiteiten zijn de plaag van de moderne ouder”, zo beweert hij. In plaats van in het weekend met je kinderen van tekenles naar muziekles en van dansles naar chiro te trekken, kan je beter tijd maken om zelf met je kinderen te spelen. En hoe minder speelgoed je daarbij voorhanden hebt, hoe creatiever je wordt.

 2. Maak tijd om samen te eten.
  Eten moet je toch, je kan er dus maar beter een leuk moment van maken. Laat je kinderen helpen bij het koken en praat met hen over de dingen die hen bezighouden.

 3. Geniet van je werk.
  Het is goed dat kinderen zien dat werken een noodzakelijk en niet per definitie vervelend onderdeel van het leven vormt. Probeer dus plezier uit te stralen wanneer je vertrekt of thuiskomt.

 4. Werk toch maar niet te veel.
  Overweeg om eventueel deeltijds te gaan werken. Heb je liever tijd of geld? Je kind zal alleszins meer plezier beleven aan jouw aanwezigheid dan aan een nieuwe iPod.
 

(mo)  

25 januari 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook