Vorige

1 van 496

Volgende
Volgend artikel:

Waarom ademen het nieuwe bewegen is

Werk en studie stresserend? Schoonmoeder is erger

18 juli 2011
Stress wordt in veel gevallen veroorzaakt door mensen in de nabije omgeving, zo blijkt uit onderzoek. Bij vrouwen zorgen vooral moeder, lerares en partner voor veel stress, mannen krijgen het veeleer op hun heupen van hun schoonmoeder.
Schoonmoeder

Jonge mannen verwijzen in eerste instantie naar hun schoonmoeder wanneer het gaat over de meest stressvolle factor in hun omgeving. Daarna volgen baas, broer of zus en vader. Jonge vrouwen zeggen vooral stress te krijgen van hun eigen moeder, hun lerares en hun partner.

Pas daarna volgen werk- en studiegerelateerde zaken. Een belangrijke presentatie zorgt op dat vlak voor de meeste stress met een score van 6,1, maar ook een examen en een sollicitatiegesprek scoren hoog met 5,9.

Vakantie brengt logischerwijs heel wat minder stress met zich mee (4,3), en de eerste stranddag in badkledij scoort een 3,3.

Slaapeloosheid en nagelbijten

Stress leidt niet zelden tot slapeloosheid. Een derde van de bevraagden zegt ’s nachts geregeld wakker te liggen door stress. Vrouwen liggen vaker wakker: 39 procent van de vrouwen zegt dikwijls niet te kunnen slapen, tegenover 25 procent van de mannen. Ook nagelbijten en kortaf worden zijn met respectievelijk 10 en 9 procent vaak vermelde bijwerkingen van stress.

Om hun stress te verjagen, zegt een op de vijf bevraagden naar muziek te luisteren. 12 procent vindt sporten een goede manier om van stress af te raken. Naarmate men ouder wordt, neemt de stressgevoeligheid af. Na 55 jaar stijgt het aantal mensen dat geen stress ervaart van 20 procent naar 45 procent.

Het stressonderzoek werd uitgevoerd door natuurlijke geneesmiddelen-fabrikant VSM Vitango onder ruim duizend Nederlanders.

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17865 andere jobs