Vorige

1 van 548

Volgende
Volgend artikel:

8 op de 10 Belgen is (graag) harde werker

Welke job moet je kiezen als je alles leuk vindt?

26 februari 2019
Kan je moeilijk kiezen wat jouw droomjob is, en blijf je hangen in de onderzoeksfase, in denken over... Dan ben je een zogenaamde ‘creatieve generalist’.

Of een multiopotentialist, polymath, slashie, een renaissance man/women. Kortom: iemand die alles leuk vindt. Een naam voor mensen die - oh contradictie - net niet in een hokje te passen zijn omdat ze niet één maar talloze interesses, ideeën en hobby's hebben. Boeiend, maar vaak moeilijk te rijmen met de routine van een alledaagse job.

"Een creatieve generalist is iemand met een heel breed interesseveld, en die als gevolg daarvan een grote behoefte heeft aan variatie. Een nood die vele malen groter is dan bij de gemiddelde werknemer”, vertelt Silvia Derom, coach voor creatieve generalisten. En daarom wil hij (of zij) niet kiezen voor een specialisme, omdat hij vindt dat kiezen verliezen is...

“Zit een creatieve generalist in een nieuwe job, dan is diens interesse en leergierigheid enorm groot. Maar zodra die doorheeft hoe iets werkt, keldert zijn of haar belangstelling vaak. Waardoor die ofwel ongelukkig in zijn job blijft of om de zoveel tijd op zoek moet naar iets anders.”

“Binnen die groep van creatieve generalisten kan je twee subgroepen onderscheiden. Enerzijds heb je de multitasker die zich het beste voelt wanneer die constant verschillende jobs en projecten tegelijk combineert. Het struikelblok voor de multitasker kan zijn dat die zelf geen rode draad meer ziet tussen zijn jobs en zo worstelt met hoe zich naar buiten te verkopen. Of misschien neemt die al multitaskend zoveel hooi op zijn vork dat de combinatie slopend wordt. De andere subgroep zijn de seriële generalisten. Zij focussen zich gedurende een bepaalde periode op één job of project en bouwen snel expertise op. Maar na een tijd is het spannende eraf en begint de verveling toe te slaan. Bij sommige is het steevast na zes maanden, bij andere na twee jaar. Ik ben zelf eerder het seriële type waar de verveling zich telkens na anderhalf jaar manifesteerde", zegt vertelt Silvia Derom.

5 tips voor als je alles leuk vindt

1. Besef dat geen enkele keuze definitief hoeft te zijn

Ook Katrin Van de Water is een multipotential of creatieve generalist. Ze is zaakvoerster van Passion for Work en helpt hoogopgeleide 30+ers die worstelen met hun loopbaan. “Als kind wilde ik leerkracht worden, maar ook schaapherder, reiziger, ontwikkelingshelpshelpster, journalist, eigenaresse van een B&B, boerin, verpleegster en ook nog garagist… Op mijn 12de was de conclusie uit de testen van PMS: ‘je bent niet ambitieus’. Ik kende dat woord niet en vroeg met grote ogen aan mijn moeder wat dat betekende: ‘Schat, je bent niet uitgesproken, je vindt alles leuk!’ Ja, inderdaad…. Ik koos voor de opleiding Master Economie, lekker breed. Werkte 3 jaar in het onderwijs, koos daarna voor het bedrijfsleven en maakte carrière in de HR. Voor mijn 30ste had ik een bore-out en een burn-out. Ik heb destijds 50 beroepen onderzocht, waaronder veel van bovenstaande dingen die ik als kind wilde doen, en uiteindelijk voelde ik dat ik het meest enthousiast werd om te starten als zelfstandig loopbaancoach.”

“Vaak durven mensen niet kiezen, omdat ze bang zijn dat kiezen verliezen is. Kiezen geeft echter rust. Omdat je kiest voor iets wat je leuk vindt. Door te kiezen heb je een doel, een missie en kan je focussen, waardoor je ook sneller resultaten ziet, en voldoening ervaart. Als dit na een tijd niet meer klopt met wie je dan bent, hoef je ook niet vast te houden aan iets waarvan de houdbaarheidsdatum misschien overschreden is... Gun jezelf de idee dat je mag veranderen op termijn!”

2. Je moet niet die ene job vinden die perfect bij je past

“Tijdens mij zoektocht stootte ik op het fenomeen van de creatieve generalist. Twee Amerikaanse coaches focussen zich op de begeleiding van dit type mensen en het kwam meteen binnen: dit ben ik”, vertelt Silvia Derom op www.zekervanhaarzaak.com, en zelf coach voor creatieve generalisten. “Iemand met zoveel passies, leergierigheid en ideeën dat het moeilijk wordt om te kiezen. Iemand die honderd procent voor iets gaat maar verveeld geraakt als er routine komt. De opluchting was groot: oef, ik ben niet alleen. De conclusie die de onderzoeksters trokken was minstens zo bevrijdend: als creatieve generalist moet je die ene job niet vinden. Als creatieve generalist heb je niet één 'echte' jij, met één interesseveld en de ultieme passie die je gelukkig kan maken. Er zijn passies en interesses die komen en gaan, en dat is dik oké. Zaak is om een job te vinden of te creëren die op dat moment bij jouw leven past.”

3. Weet dat je alle kennis, ervaring én je netwerk overal met je meeneemt

“Er zijn creatieve generalisten die intuïtief makkelijk hun weg vinden en van het ene project naar het andere evolueren. Maar heel wat anderen botsen met de codes die vaak nog heersen in de samenleving. Al is het maar de reactie in je omgeving als je het ene jaar gitaar speelt en het jaar erop je instrument hebt ingeruild voor een koersfiets: "Het was te voorspellen, de hobby heeft weer lang geduurd." Als kind krijg je al te horen op school: "Wat wil je later worden?" Twintig verschillende jobs opsommen lijkt dan niet het juiste antwoord te zijn. Die stemmetjes van buitenaf die schreeuwen 'keuzes maken', interneren creatieve generalisten vaak waardoor ze zich schuldig voelen over hun wisselende interesses. Nonsens", vertelt Sylvia Derom.

Katrin Van de Water vult aan: “Stel dat het toch niet is wat je oorspronkelijk dacht, dan neem je wel al je kennis, ervaring én je contacten mee naar je volgende project. Je schatkist wordt steeds rijker en het wordt steeds gemakkelijker om nieuwe dingen op te starten, op voorwaarde dat je dagelijks werk maakt van je Personal Branding. Voeg de mensen die je tegenkomt toe aan je social media, laat de wereld weten waarmee je bezig bent!”

4. Begin met 1 ding, begin, begin, begin….. en geniet ervan

“Het belangrijkste is beginnen, en gaan-de-weg ontvouwen dingen zich en kan je bijsturen. Je weet nu niet wat de toekomst brengt en welke mogelijkheden er op je pad gaan komen. Zoek een coach die je kan bijstaan in je proces, die met je meedenkt en je helpt op koers te blijven… en bij te sturen zodat jouw energie duurzaam hoog blijft. Leef met open zintuigen en stuur bij”, zegt Katrin Van de Water.

“Wat ik zie gebeuren: multipotentials gaan in de weerstand omdat ze niet willen kiezen, en blijven hangen in de onderzoeksfase, in denken over… wat hen én hun omgeving op de duur frustreert. Ze beginnen het geloof in zichzelf te verliezen en komen in een negatieve spiraal en leven niet hun mooiste leven, ondanks de vele talenten die ze hebben. Mijn hart bloedt dan… Door niet te beginnen, saboteren ze zichzelf, vaak vanuit angst. Het is veiliger voor hen om niet te beginnen, dan om te mislukken of zich al snel te vervelen...”

“Ik adviseer om specifiek te zijn en te kiezen voor zo weinig mogelijk niches. Hoe duidelijker jouw niche, hoe sneller je komt aan je 10.000 uren. Dat aantal uren blijkt volgens specialisten nodig te zijn om te komen tot expertstatus. Je gaat ‘kilometers’ maken én echt goed worden in je vak. De waarde die jij levert neemt toe als je expertise toeneemt. En daarbij hoort dat je een hogere prijs of loon kan vragen.”

5. Overweeg het ondernemerschap

“Het is een feit dat heel veel creatieve generalisten voor het ondernemerschap kiezen”, vertelt Sylvia Derom. “Ze houden van autonomie, van hun eigen takenpakket samenstellen en zelf te kunnen beslissen hoeveel tijd ze investeren in nieuwe projecten en uitdagingen. Ze kunnen vaak sneller schakelen, innovatiever te werk gaan dan als werknemer. Maar routinetaken zijn natuurlijk ook een deel van het ondernemen. Daar moet de creatieve generalist een oplossing voor vinden of zich bij laten assisteren. Een creatieve generalist bouwt doorgaans een andere onderneming uit dan een kapper die vanuit zijn passie decennialang in zijn kapperszaak zal investeren. Zolang een creatieve generalist regelmatig kan innoveren, zal die zich goed voelen in zijn onderneming.”

Katrin Van de Water: “Ik besloot op een bepaald moment dat ik enkel nog energie wilde krijgen uit werk en koos ervoor, hoe spannend het ook was, om het statuut van werknemer aan de haak te hangen. Ondernemerschap lonkte! Maar wat dan met al die andere dingen? Die parkeerde ik even… Ik had genoeg uitdaging met het opstarten van mijn loopbaancoachingsbedrijf. Ondernemen was immers nieuw voor me. Er ging een wereld voor me open! Ik slurpte de kennis, wijsheid en ervaring van zeer succesvolle ondernemers op, wat vond ik dit interessant! Ik leefde mijn leven en mijn dromen, ik verhuisde naar Andalusië, werkte er met groepen, steunde ontwikkelingsprojecten in Afrika, gaf naast coaching ook training, schreef veel artikels, richtte mijn huis in en verhuurde het, ik verdiepte me in energie en gezondheid…. Op een zonnige zomermiddag besefte ik plots dat ik alle beroepen die me ooit aanspraken, in mijn dagelijks leven aanwezig waren, zij het misschien in een iets andere vorm. Daarom dat ik me geen seconde verveel!”

“Intussen woon ik op Ibiza, ben ik aandeelhouder van een start-up, heb ik een nieuw bedrijf opgericht in aankoop en verhuur van vastgoed, verdiep ik me verder in ondernemerschap en ga ik met video’s werken, ben ik constant op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen in mijn vakgebied… En ik bruis van de energie! En dat alles met nog steeds 1 niche na 12 jaar: hoogopgeleide 30+ers inspireren om hun droombaan of hun droombedrijf te realiseren!”

Herken jij je hierin? Schrijf je dan snel in voor het Gratis Webinar speciaal voor Multipotentials.

Info over de experten

Silvia Derom is coach voor Creatieve Generalisten. Meer info op www.creatievegeneralist.be

Katrin Van de Water is zaakvoerster van Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Personal Branding kan hen helpen. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14473 andere jobs