
De cijfers komen van een onderzoek bij 4.000 14- tot 18-jarigen in Europa en het Midden-Oosten. De recente studie gebeurde in opdracht het SANS Institute, dat zich wereldwijd specialiseert in IT- en securityopleidingen. Mede hierdoor nemen we de uitkomst met een korreltje zout, al zijn de bevindingen wel interessant.
Nijpend tekort
Tegen 2020 zullen er wereldwijd ongeveer 24 miljard apparaten verbonden zijn met het internet, maar het is niet meteen duidelijk wie al deze apparaten en systemen gaat beveiligen. Er blijkt namelijk een nijpend tekort aan cybersecurityspecialisten, schrijft SANS Institute in zijn onderzoek.
En ook de toekomst oogt eerder somber. Scholieren in Nederland en België zijn zich namelijk het minst bewust van carrières in cybersecurity. Zo geeft het rapport aan dat 90 procent van de Belgische 14- tot 18-jarigen zelfs nog nooit een carrière in cybersecurity heeft overwogen.
Verder leren 51 procent van de Nederlandse en 47 procent van de Belgische scholieren op school niets over cybersecurity. Dat percentage ligt, zo blijkt uit het SANS-onderzoek, aanzienlijk hoger dan de 24 procent van de scholieren in Duitsland, 23 procent in het VK en 13 procent in de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.
Grootste risico’s
Opvallend is dat het SANS met zijn bevindingen effectief ons land aanspreekt. “We lopen met Nederland en België achter de feiten aan. En we presteren gewoonweg slecht als het gaat om de behoefte en de bereidheid van scholieren om cybersecurity te studeren”, oppert Michael Heering Director EMEA bij het SANS Institute.
“Dat is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Zeker als je weet dat cybersecurity door het World Economic Forum geïdentificeerd is als ‘een van de grootste risico’s voor de wereldwijde stabiliteit’.”
(wv)
- Jobs voor cybersecurity
Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
-
Digitaal ambassadeur: 7 tips voor online aanwezigheid
Ambassadeur zijn van je bedrijf wil vandaag óók zeggen dat je digitaal ambassadeur bent. Het grootste publiek bereik je immers via sociale media.
-
Tekort aan specialisten in cybersecurity: ‘De lat ligt lager dan vroeger’
Cybersecurity is vooral een kwestie van aanleg en instelling. “Een diploma wil eigenlijk heel weinig zeggen”, vindt Jan Guldentops, netwerk- en security-expert.
-
KU Leuven aan de top op vlak van IoT
De jonge vrouwen die kiezen voor ingenieur elektronica zijn vaak de sterkere studenten. 'De master elektronica is een 4-jarig traject waar nog té weinig studentes voor inschrijven.'
-
Op consultatie bij de Digidokter
Als je wegwijs wil raken in digitale tools en informatiebronnen, dan kan je tegenwoordig langsgaan bij een Digidokter.
-
Hoe softwareprojecten je teamwork bepalen
Een nieuwe manier van teamwork breekt verder door bij softwareontwikkeling en in bedrijven. Projecten worden kort opgevolgd en vormgegeven met de klant.
-
Mijn doktersbezoek kan enkel tijdens de werkuren. Behoud ik mijn loon?
Je moet naar de dokter of de tandarts, maar je kan enkel een afspraak maken tijdens uren waarop je normaalgezien hoort te werken. Hoe zit het dan met je afwezigheid en je loon?
-
7 manieren waarop jij je eigen carrière saboteert
Greep je net naast die felbegeerde promotie, of heb je het gevoel dat je carrière in het slop zit? Misschien heb jij jezelf wel gedwarsboomd?
-
Zo krijg je na 10 weken opleiding een job in de kunststofsector
KIEM staat voor Kunststof Is Een Missie. Het opleidings- en tewerkstellingproject van sectororganisatie PlastIQ levert al bijna vijf jaar nieuw talent aan de kunststofsector.
-
Een dagje outplacement...
Marc Debisschop (49) is ontslagen. Een donderslag bij heldere hemel. Via een outplacementbegeleiding bij Acerta probeert hij een nieuwe wending te geven aan zijn carrière. "Ik heb hier leren denken op lange termijn en dat heeft me tot rust gebracht."