Vorige

1 van 548

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Voor mensen met soft skills is er werk genoeg

20 juni 2018
soft skills
Ben jij goed in het organiseren, problemen oplossen of kan je goed communiceren? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Bedrijven zijn op zoek naar ‘menselijke’ kwaliteiten. Zo kijken ze bij het aanwerven van nieuw talent vooral naar empathie, creativiteit en samenwerkingsvermogen.

Anno 2018 vrezen heel wat werknemers dat hun beroep binnenkort kan uitgevoerd worden door machines en robots. Dat blijkt ook uit onderzoek van het World Economic Forum. Zij denken dat 35 procent van de vaardigheden in alle functies en bedrijfssectoren al tegen 2020 achterhaald zullen zijn.

Daardoor zijn mensen met soft skills, zoals empathie, communicatie- en samenwerkingsvermogen, net zo belangrijk. Zij kunnen bedrijven en individuen begeleiden in de verandering en in de ontwikkeling van deze vaardigheden. Bovendien kunnen deze soft skills het best met technische en digitale knowhow gecombineerd worden.

Soft skills staan centraal

In België gaan de werkgevers vooral op zoek naar mensen die kunnen samenwerken, problemen oplossen, klantgericht zijn en organisatorisch sterk zijn. Een enquête van ManpowerGroup, Skills Revolution 2.0, toont aan dat deze soft skills ook net het moeilijkst te vinden zijn. Vooral mensen die probleemoplossend, organiserend en communicatief sterk zijn, zijn schaars.

Skills revolution België
Voor mensen die minder goed op school zijn maar deze vaardigheden wel hebben, is dit goed nieuws. Een diploma wordt namelijk minder belangrijk dan het bezitten van deze vaardigheden.

Dat bevestigt Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup Belgium: “In deze nieuwe digitale wereld zal succes niet per se meer afhangen van een diploma, maar zal het gebaseerd zijn op een mix van vaardigheden die het mogelijk maakt om voordeel te halen uit de technologie. En om deze talenten op te diepen, zal de rekruteerder minder kijken naar wat je al hebt maar eerder naar je vermogen en je motivatie om te leren, door de vereiste menselijke kwaliteiten aan te tonen.”

Reskilling

Volgens uitzendonderneming ManpowerGroup kunnen werkgevers, werknemers en bedrijven zich klaarmaken voor deze “soft skill revolutie” door het invoeren van zogenaamde reskilling-programma’s. Die zouden werknemers de nieuwe digitale vaardigheden aanleren. Bovendien moeten bedrijven hun HR-strategie aanpassen en die een pak dynamischer maken. Ze moeten de nadruk leggen op het vinden van de gezochte vaardigheden en soft skills. Daarnaast wacht er nog een andere uitdaging: opboksen tegen een nieuw type leider. Dit is de digitale leider, die organisaties sneller kunnen laten presteren in een continue veranderende omgeving.

De impact van de digitale revolutie

Hoewel de digitalisering op elke industrie wel een impact heeft, weegt dit niet even zwaar door bij elke functie. Zo heeft de digitale revolutie de zwaarste impact op mensen in administratieve- en boekhoudfuncties. Bedrijven in de IT-sector werven dan weer steeds meer mensen aan. Dat is niet meteen een verrassing. Verzorg je klantenrelaties of de e-commerce van je bedrijf, dan wacht je een mooie toekomst, want ook daar ziet ManpowerGroup een personeelstoename.

Skills revolution wereldwijd
Wees dus niet te bang voor de digitalisering en de impact van computers op je job. Soft skills kunnen hand in hand gaan met de volgende digitale revoluties.

(mr) 

ManpowerGroup deed dit onderzoek in oktober 2017 bij 19.718 werkgevers, actief in zes economische sectoren in 42 landen. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14196 andere jobs