Vorige

1 van 551

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Vlaamse bio-ingenieur wordt onderwijsadviseur in Ecuador

29 maart 2016
90 procent van de Ecuadoraanse meisjes die op tienerleeftijd zwanger worden, vindt de weg niet meer terug naar school. Directies en leraren helpen om weer impact te krijgen op deze kwetsbare jongeren, is één van de vele uitdagingen voor de Vlaamse expat Elke Vanwildemeersch.
“Dat ik getrouwd ben met een Ecuadoraanse man maakt het voor mij wel iets gemakkelijker.” (Elke Vanwildemeersch, education advisor in Ecuador)

Elke Vanwildemeersch is education advisor in Ecuador in opdracht van de VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand), gevestigd in Brussel. “Onze taak is onder meer om de professionele ontwikkeling van zowel leraren als directeurs van TSO te verbeteren. De helft van de leraren TSO heeft hier geen pedagogische graad behaald. Voor leerkrachten in de meer afgelegen streken kiezen we met universiteiten voor opleiding via een e-learningmodel”, vertelt ze.

Behalve pedagogie is ook ondernemerschap een belangrijk thema in de opleidingen. “Bedrijven maken deel uit van lerende netwerken om docenten technische vaardigheden bij te brengen. Ten slotte werken we ook specifieke handboeken en didactisch materiaal uit voor leerkrachten en schooldirecties. In dit programma zijn het Ecuadoraanse ministerie voor Onderwijs en de onderwijsuniversiteiten onze partners. We zijn gelijkwaardige partijen met expertise aan beide kanten”, stelt Vanwildemeersch.

Loon

“Ik ben afgestudeerd als bio-ingenieur en gedetacheerd vanuit de Vlaamse overheid. Via mijn job bij de dienst milieuvorming en -educatie ben ik uiteindelijk doorgegroeid tot onderwijsadviseur. Mijn loon volgt de barema’s van de Vlaamse overheid. Ik ben momenteel voor een tweede periode actief in Ecuador, eerder was ik er al aan de slag van 2002 tot 2006”, vertelt de expat.

Werken in het buitenland heeft haar altijd al aangetrokken. “Een expat heeft een flexibele instelling nodig om te kunnen functioneren in een compleet andere omgeving. Zekerheden moet je overboord gooien. In ruil krijg je inspirerende ervaringen die de blik verruimen en je wakker houden. Je leert er veel uit, niet het minst het vermogen om te relativeren. Ook op het vlak van omgaan met diversiteit is een verblijf in het buitenland een absolute verrijking”, stelt ze.

Aanpassing voor kinderen

Er bestaat geen handleiding om je voor te bereiden op een verblijf in een nieuw land. Met veel mensen spreken en contacten leggen, is de boodschap. “Ik ervaar Ecuador als een zeer aangenaam land, zowel wat de bevolking als het klimaat betreft. Dat ik getrouwd ben met een Ecuadoraanse man maakt het voor mij wel iets gemakkelijker. Door een eerder verblijf heb ik het land en zijn gewoontes beter leren kennen.”

“Niettemin, je moet je toch steeds aanpassen. Dat gold ook voor onze drie kinderen, zij gaan naar een school waar het onderwijs voornamelijk in het Spaans en Engels verloopt. Die aanpassing nam voor hen toch al snel een jaar in beslag. Wij wonen en werken in een stad op 2.700 meter hoogte, ook dat is een aparte ervaring.”

Drang om in het buitenland te werken

De economie van Ecuador heeft het momenteel moeilijk. Voor de voornaamste exportproducten – aardolie, cacao en bananen – krijgt Ecuador minder inkomsten. “Het gevolg hiervan zijn kleinere budgetten voor onze partner, het ministerie van Onderwijs. Het huidige programma heeft een looptijd van drie jaar en loopt tot eind dit jaar. Momenteel werkt de VVOB aan een nieuw programma voor een bijkomende periode van vijf jaar”, vertelt ze.

Kwetsbare kinderen helpen

De VVOB streeft naar een duurzame wereld die gebaseerd is op gelijke kansen dankzij kwaliteitsvol onderwijs. Ze tracht dit te bereiken door technische assistentie aan te bieden die de capaciteit van overheden en lokale onderwijsinstellingen versterkt. De inhoud van de programma’s wordt volledig afgestemd op het lokale onderwijsbeleid. Het ultieme doel is om een betere onderwijsdeskundigheid te ontwikkelen.

De doelgroep waar de VVOB op mikt, zijn kwetsbare kinderen die vaak geen aansluiting vinden met het (technisch) onderwijs. De VVOB wordt gefinancierd door de Belgische, Vlaamse, Europese en Britse overheid en door internationale stichtingen. Sinds kort treedt voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy op als ambassadeur van de VVOB.

(bv)

Elke Vanwildemeersch in Ecuador
“Het zal er vooral op aankomen om creatief naar oplossingen te zoeken om onze projecten verder te kunnen uitvoeren. Als expats bevinden we ons vaak in een spagaat. Internationaal georiënteerde bedrijven waarderen onze ruime blik. Maar tegelijkertijd twijfelen ze om ons aan boord te nemen. Ze gaan ervan uit dat de drang om weer in het buitenland te willen werken altijd wel aanwezig zal zijn.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15193 andere jobs