Gezondheid
Vorige

1 van 652

Volgende

Verkouden? ’t Is de schuld van je werk!

Het is geen grap. Je zal sneller verkouden worden door even de balpen van je collega te lenen dan door in je T-shirt in de sneeuw te gaan rollebollen.
#

Gemiddeld lopen we in ons hele leven 200 weken of bijna 4 jaar al hoestend, snotterend en met keel- of hoofdpijn rond, aldus viroloog Marc Van Ranst in het VDAB magazine. Vooral van september tot april is de kans op een verkoudheid het grootst. We leven dan meer binnen en zitten dichter op elkaar, ideaal voor het verspreiden van virussen.

Misverstand

Een veelgehoord misverstand is dat je verkouden kan worden van de kou. Helemaal fout is dat, het zijn virussen die je een verkoudheid bezorgen. In de koude wintermaanden zitten we vaker binnen en komen we meer met andere (verkouden) mensen in contact, daardoor lijkt het alleen maar alsof de koude de boosdoener is.

Je kan dus perfect bij vriestemperaturen in je T-shirt buitenlopen zonder verkouden te worden. Het zijn virussen die het ‘em doen: de balpen lenen van je buur of je collega’s een hand geven, zulke zaken verhogen de kans op de volksziekte nummer één. Zelfs wie geen uiterlijke symptomen heeft van een verkoudheid, kan het virus verspreiden. Gemiddeld is iemand 2 weken besmettelijk, al zal die het virus wel sneller doorgeven wanneer hij het meest last heeft van z’n verkoudheid.

3 tips om niet verkouden te worden op kantoor

  1. De beste manier is je weerstand verhogen. Bij vermoeidheid of stress ben je vatbaarder voor verkoudheden. Genoeg slapen, gezond eten, voldoende bewegen … het zijn clichés maar ze maken je weerbaarder tegen virussen. Elke dag een wandeling maken, helpt bijvoorbeeld al.
  2. Stoppen met roken. Rokers zijn doorgaans enkele dagen langer ziek van een gewone verkoudheid dan niet-rokers.
  3. Handen wassen. Ga je ’s morgens heel het eiland rond om je collega’s de hand te schudden, dan was je daarna best je handen. Het is heel collegiaal en beleefd, maar in de winter kan het je gezondheid schaden. Een verkouden collega die zijn neus aanraakte of zijn handen voor zijn mond hield bij het hoesten of niezen, kan je door een simpele handdruk heel makkelijk besmetten.

Kussen mag!

Een verkoudheidsvirus kan minstens 2 uur op de huid overleven. Als je dus voor een meeting 10 mensen de hand hebt gedrukt, raak je best je mond en neus niet aan … en loop je na de vergadering liefst snel even naar de wc om je handen te wassen. Op voorwerpen zoals treindeuren, pennen, boeken, koffiekopjes of kleren kan een verkoudheidsvirus zelfs tot vier dagen overleven.

PS: kussen mag. Heb je een (stiekeme) verhouding op het werk, dan kan je gewoon verder doen. Een handdruk is schadelijker voor je gezondheid dan een kus. Verkoudheidsvirussen komen vooral uit je neus, al kunnen ze ook in je speeksel terechtkomen bij een nies- of hoestbui, maar slechts voor even want de virussen overleven niet in speeksel.

(mr) 

15 december 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook