Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 545

Volgende

Van kok tot psycholoog: iedereen kan aan marktonderzoek doen

Seppe volgde hotelschool, Chayenne combineerde een opleiding psychologie en marketing. Beide zijn aan de slag bij marktonderzoeksbureau Haystack in Leuven. Medewerkers hebben er uiteenlopende profielen maar krijgen kansen in een domein dat volop evolueert: marktonderzoek en smaaktesten.
“Ik kon mijn passie voor eten en drinken, voelen, zien, horen en ruiken kwijt in deze job.” (Seppe Bruyninckx)

“Ik heb een aantal jaren gewerkt als kok en volgde ook nog een opleiding bedrijfsbeheer bij Syntra,” vertelt Seppe Bruyninckx (29). “De onregelmatige uren in de horeca waren één van de redenen om te zoeken naar een nieuwe uitdaging. Via een vacature voor field assistant kwam ik vier jaar geleden bij mijn huidige werkgever terecht. De jobinhoud sprak me aan en ik kon mijn passie voor eten en drinken, voelen, zien, horen en ruiken kwijt. Al is dat nu nog maar een deel van wat ik doe.”

Nieuw recept

Als projectmanager houdt Seppe zich vandaag bezig met de praktische organisatie, budgetten en opvolging van binnen- en buitenlandse projecten. “Wij voeren wereldwijd onderzoeksprojecten uit voor uiteenlopende klanten. Een frisdrankproducent wil bijvoorbeeld weten of de smaak nog wel helemaal beantwoordt aan de wensen van de consument”, vertelt hij. “Wij maken dan eerst een plan en nadien gaat een consumentenpanel aan de slag. Met onze input en aanbevelingen kan de R&D-afdeling van het bedrijf dan een nieuwe receptuur ontwikkelen. Naast producten onderzoeken wij ook de merkpositie van een bedrijf”, stelt hij.

Om een onderzoek tot een goed einde te brengen, kun je toch niet zonder een zekere vorm van nieuwsgierigheid. “Je moet je willen verdiepen in een product en de drang hebben om zaken uit te spitten. Een achtergrond in onderzoek is zeker een voordeel bij het researchwerk maar voor de rest kun je hier eigenlijk alles aanleren, als de attitude maar goed zit.”

Consumentengedrag

Chayenne Meers behaalde een master in de psychologie en daarna een master marketing. “Ik werk hier nu iets meer dan een jaar en ben momenteel research consultant. Ik ga aan de slag met de data uit de studies. Ik focus hierbij vooral op kwalitatief onderzoek. Hierbij ga ik dieper op zoek naar de reden die de consument drijft in een bepaald gedrag of mening”, vertelt ze.

Diverse profielen

Marktonderzoek is een tak van sport waar diverse profielen terechtkomen. Dat is bij Haystack niet anders. “Eén van de medewerkers is afgestudeerd als master in de antropologie. Sowieso vormen interesse voor onderzoek en een economische achtergrond een goede basis. Met interne opleidingen worden nieuwkomers verder geschoold. We werken vooral in PowerPoint om onderzoek te visualiseren. Ik heb onlangs een interne cursus gevolgd voor de visualisatie van rapporten”, stelt Chayenne.

“We vormen kleine teams van acht medewerkers en daardoor krijg je automatisch al meer begeleiding. Omdat we een relatief klein bedrijf zijn met een 50-tal medewerkers, heb ik nog volop doorgroeimogelijkheden.”

Bijverdienen als smaaktester?

Ook buitenstaanders kunnen proeven van marktonderzoek. Tijdens de smaaktesten wordt er namelijk een beroep gedaan op vrijwilligers. Die krijgen in ruil voor hun medewerking een vergoeding in de vorm van aankoopcheques. Haystack is voortdurend op zoek naar smaaktesters uit alle leeftijdscategorieën, vooral 50-plussers zijn welkom. Voor alle duidelijkheid: in tegenstelling tot Seppe en Chayenne zijn dit wel geen vaste jobs.

(bv) 


“Onze klanten zijn bedrijven met producten die je in de supermarkt kunt vinden. Onder meer voor de introductie van nieuwe producten doen zij een beroep op ons voor smaakonderzoek. Daarnaast voeren we ook in diverse sectoren zoals telecom, vervoersmaatschappijen, energieleveranciers, enz. Op basis van onze aanbevelingen zitten we samen met de klant om zijn producten of diensten te optimaliseren.” 19 oktober 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook