Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

“Van zodra je afstudeert, ben je volwaardig politie-inspecteur”

Uitzendwerk blijft voornaamste springplank naar vast werk

29 juni 2018
"Ook op latere leeftijd is uitzendarbeid nog interessant." (Françoise Valkenborghs en Albert Vaesen)
Wist je dat... maar 14 procent van alle uitzendkrachten werkzoekend was voor ze hun tijdelijke job kregen aangeboden? Of dat 67 procent van de interimmers jonger is dan 34 jaar? Dat staat allemaal in een lijvig rapport van Federgon, waar Françoise Valkenborghs van Flexpoint deze en enkele andere verrassende conclusies uit gedistilleerd heeft.

"Het gaat om een profielstudie die de sectorfederatie om de twee jaar maakt", aldus de marketingverantwoordelijke van Flexpoint (dat zopas werd overgenomen door SD Worx). "Het rapport biedt opmerkelijke inzichten over de kenmerken van onze uitzendkrachten. Zo weten we dat het voornamelijk jongeren zijn die zich aanbieden. Meer dan 40 procent is jonger dan 24 jaar, en nog eens 25 procent is niet ouder dan 34. Bijna 90 procent heeft de Belgische nationaliteit. De groep van uitzendkrachten kan ongeveer gelijk worden verdeeld tussen studenten, bedienden en arbeiders."

Aftasten

Interessant zijn de redenen waarom uitzendkrachten kiezen voor het statuut. "Een belangrijk deel zijn studenten die op deze manier de arbeidsmarkt willen leren kennen en tegelijk een cent willen bijverdienen", vertelt Françoise Valkenborghs.

"Een op drie is op zoek naar een vaste job en beschouwt uitzendopdrachten als een springplank. Tellen we daar de mensen bij die bewust kiezen voor het opbouwen van ervaring, dan kunnen we concluderen dat interimwerk vooral dient om bij te leren en de mogelijkheden af te tasten om de carrière een juiste wending te geven."

Werkzoekend

Opvallend is dat bijna de helft van de uitzendkrachten een vaste job had voor ze op tijdelijke basis aan de slag gaan. "Daarnaast volgt 35 procent eerst een opleiding en is bijna 5 procent inactief", weet Françoise Valkenborghs. "Dat maakt dat amper 14 procent werkzoekend is voordat ze een uitzendopdracht aanvaarden. Zelfs voor ons is dat verrassend."

Beroepen die het meest via uitzendarbeid worden verricht zijn administratief bediende, verkoper en kassier (m/v). Samen vervullen zij de helft van alle opdrachten. Bij de arbeiders komen de magazijniers, horeca-medewerkers en machine-operatoren het vaakst voor.

Uitbetaling

"Een opbeurende statistiek is dat 70 procent van de interimmers aangeeft tevreden te zijn over deze manier van tewerkstelling", aldus nog de Flexpoint-medewerker. "Met enige trots kan ik meegeven dat ons bedrijf een tevredenheid van 84 procent scoort. De correcte uitbetaling en het respect van de consulenten zijn doorslaggevend in deze evaluatie."

Match

Tot slot geeft de studie aan wat bedrijven die uitzendkrachten tewerkstellen, als belangrijkste voordelen beschouwen. "Ze zien het als een ideaal instroomkanaal om nieuwe medewerkers aan te trekken", weet Françoise Valkenborghs. "Via uitzendarbeid kunnen ze nagaan of er een match is, waarna kan overgegaan worden tot vaste tewerkstelling. Dat geldt overigens voor beide zijden, want ook voor de uitzendkrachten zelf is het een testfase om te checken of de job en het bedrijf hen bevalt." Een tweede reden voor de bedrijven is om pieken in het werkvolume op te vangen.

De conclusie? "Critici verspreiden vaak klachten over uitzendarbeid, als zou het minderwaardig zijn. Dit rapport bewijst echter duidelijk dat zowel de uitzendkrachten als de werkgevers erg positief zijn over het systeem. Wij onthouden graag dat enthousiasme en werken op die manier geduldig voort."

Uitzendkracht van bijna 74 jaar: "Iets bijverdienen om te reizen"

Hoewel het merendeel van de uitzendkrachten jonger is dan 30 jaar, zijn er ook mensen die op latere leeftijd kiezen voor een interimjob. Zoals Albert Vaesen, een naar Bilzen uitgeweken Riemstenaar, van bijna 74 jaar.

"Ik ben meer dan 30 jaar chauffeur geweest bij Gobo in Lanaken", vertelt de vader van voormalig profvoetballer/doelman Nico Vaesen. "Ik verzorgde er zowel busvervoer als transport met vrachtwagens. Meestal was ik de hele week van huis voor ritten naar Italië. Na mijn pensioen had ik geen zin om hele dagen in de zetel te gaan zitten. En daarom heb ik me ingeschreven als uitzendkracht."

Via Flexpoint werkt Albert Vaesen nu regelmatig als 'botsabsorbeerder'. Als wat? "Als er op snelwegen wegenwerken worden uitgevoerd, wordt dat aangekondigd met grote signalisatieborden", vertelt hij. "Die zijn aangebracht op de achterkant van een vrachtwagen, die op de pechstrook geparkeerd staat. Deze vrachtwagens moeten permanent bemand zijn door iemand met het juiste rijbewijs. En daarom zit ik regelmatig 's nachts, maar ook overdag, in de cabine van zo'n vrachtwagen."

Fjorden

Heel zwaar is het werk niet. "Het gebeurt dat ik het voertuig moet verplaatsen, maar meestal sta ik gewoon stil. Dan passeert de tijd door wat te lezen in boeken of op mijn tablet." De uren zijn wel niet zo evident. "Klopt, want we doen soms shifts van 22 uur 's avonds tot 5 uur 's morgens. Soms tot 4 keer per week, en dan is het wel zwaar."

Maar hij doet het heel graag. "Thuis in de zetel zitten, is niks voor mij. Dan maar een leuke bijverdienste. Met deze aanvulling op mijn pensioen gaan mijn vrouw en ik met vakantie. Dit jaar wordt het een reis naar de Noorse fjorden. Het schijnt daar prachtig te zijn. We kijken er enorm naar uit. Met dank aan de uitzendarbeid..."

(km) - Foto: (HBvL) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15058 andere jobs