Vorige

1 van 654

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet corona met je hoofd?

Uitslapen in het weekend helpt niet

17 juni 2011
Eens goed uitslapen in het weekend, kan de opgelopen slaapachterstand van een hele week keihard werken niet goedmaken.
Uitslapen

Vooral de aandacht en de reactiesnelheid blijven verslapt na een vruchtbare nacht slaap. Slaapexpert Alexandras Vgontzas van de University of Pennsylvania liet proefpersonen 13 nachten doorbrengen in een slaaplaboratorium. De eerste 4 nachten mochten ze 8 uur slapen, de volgende 6 nachten 6 uur. Daarna volgden 3 lange nachten met 10 uur slaap.

Een keer uitslapen niet genoeg

"Na een week met slechts 6 uur slaap per nacht, kunnen 2 herstelnachten wel de slaperigheid aanpakken, maar niet het prestatieniveau”, vertelt Alexandras Vgontzas. “Mensen die uitslapen in het weekend zullen zich misschien wel minder licht in het hoofd voelen, maar ze zullen nog steeds traag en onhandig reageren."

Ook een andere studie kwam tot een gelijkaardige conclusie. Siobhan Banks van de University of South Australia en Hans Van Dongen van de Washington State University lieten met enkele collega’s 159 mensen gedurende 5 nachten 4 uur slapen. Bleek dat ze door één keer 10 uur te slapen niet helemaal herstelden van dat slaaptekort. Na een nacht bijslapen scoorden de proefpersonen veel beter op de testen, maar ze waren nog steeds moe en hadden moeite zich te concentreren.

De onderzoekers suggereren om één keer langer te slapen dan 10 uur of enkele nachten 10 uur te slapen.

Deze onderzoeken bewijzen nog maar eens hoe belangrijk slaap is voor het voorkomen van fouten en om goed te presteren op het werk.

Mannen hebben meer slaap nodig

En mannen, die hebben voortaan een goed excuus om niet uit bed te moeten voor hun huilende kinderen. Mannen kunnen minder goed omgaan met een slaaptekort dan vrouwen. "Bij vrouwen heeft de 'diepe slaap' een beschermend effect die hen sneller doet herstellen na een nacht met weinig slaap", zegt slaapexpert Alexandras Vgontzas.

Bron: www.goedgevoel.be en www.gezondheidsnet.nl  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17372 andere jobs