Stress Vorige

1 van 481

Volgende

Tips om stress op het werk te vermijden

De helft van de werknemers heeft last van stress op het werk, blijkt uit een studie van OfficeTeam. Door de economische crisis zegt bovendien één werknemer op vier er meer last van te hebben. Paul Koeck (geneesheer en stresscoach bij Coachteam.com) geeft enkele tips om stress op de werkvloer de kop in te drukken.

12 augustus 2019

Delen

stress werkdruk

1. Deel taken op in vaste blokken

Reserveer tijdsblokken voor specifieke taken. Kies bijvoorbeeld een vast moment om emails te beantwoorden. Op een ander tijdstip kan je je mailbox gesloten houden en meer projectmatig werk verrichten. Zo vermijd je dat je hersenen steeds van thema moeten veranderen. Bundel de onderbrekingen, want deze zorgen voor concentratieverlies.

2. Bepaal prioriteiten in overleg met de baas

Onzekerheid is een belangrijke factor bij stress op het werk. Wanneer de werkdruk te groot wordt, neemt de onzekerheid toe. Wees niet bang om naar de baas te stappen en dat op een respectvolle manier aan te kaarten. Bepaal samen met hem of haar de volgorde van het takenlijstje. Het idee dat de baas op de hoogte is van het vele werk en heeft aangegeven wat prioritair moet gebeuren, doet de onzekerheid meestal afnemen.

3. Vecht niet tegen de mini-dip

Mensen hebben gemiddeld om de 90 minuten een mentale time-out. Gun jezelf dan een onderbreking van vijf à tien minuten. Wanneer je het echt te druk hebt voor een korte pauze, kan je even een andere, kleine taak afwerken. Loop bijvoorbeeld even naar de derde verdieping of ga een brief posten. Een mini-dip gaat snel weer over, op voorwaarde dat je nog niet met een burn-out kampt. In dat geval zoek je best professionele begeleiding.

(Bron: De Standaard.biz)      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?