Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 598

Volgende

Test je werkgever één jaar uit

21 oktober 2019
Zo’n try & hire-formule lijkt vooral interessant voor functies die moeilijk in te vullen zijn.
Je kan tijdens je sollicitatiegesprek wel een goed gevoel overhouden van die nieuwe werkgever, maar iets als bedrijfscultuur laat zich moeilijk vatten. Daarom duiken alternatieve formules op: test als kandidaat gedurende één jaar je toekomstige baas uit. “Of het echt klikt, merk je pas wanneer je er echt aan het werk bent.”

Het was de Mechelse ict-dienstverlener Elmos die een jaar geleden een zogenaamde try & hire-dochteronderneming oprichtte. Hierbij kunnen zowel de kandidaat als de werkgever het een jaar uitproberen vóór het vaste contract. De eerste medewerker via deze formule ging deze zomer, na dus een trialperiode van een jaar, vast in dienst. “Ondertussen zijn er in totaal een viertal mensen gevolgd”, vertelt Matthias Eraly, Business Unit Manager bij ElmosExpert, de betreffende afdeling.

Dicht bij huis

Na navraag blijkt de probeerdienst van het bedrijf van Eraly geen unicum. “Maar wij komen er, in tegenstelling tot andere, voor uit en doen het niet op een verdoken manier. Zowel de kandidaat als de klant weten dat het de bedoeling is om vast in dienst te gaan”, stelt hij. Volgens hem is er alvast vraag naar. “We merken dat meer en meer kandidaten het belangrijk vinden om dicht bij huis te werken, net als goede begeleiding en doorgroeimogelijkheden. Maar vooral willen kandidaten vandaag weten of ze passen binnen de bedrijfscultuur. Dat kan je proberen af te leiden tijdens je sollicitatiegesprek, maar of het echt klikt merk je pas wanneer je er aan het werk bent.”

Arbeidsrechterlijk

Wat als de medewerker, die van zo’n try & hire-formule gebruik maakt, het niet bevalt? “Dan vallen ze terug op onze organisatie en worden ze herplaatst”, vertelt Matthias Eraly van ElmosExpert. “Iedereen krijgt een contract van onbepaalde duur bij ons op de payroll. Beide partijen kunnen bovendien opzeggen, niet enkel de klant”, klinkt het. “Een maand voor het verstrijken van het jaar dat ze voor de klant hebben gewerkt, krijgt de klant een melding dat ze een vast contract kunnen aangaan met de kandidaat. Dan kan de kandidaat het aanvaarden of niet.”

Overigens is het in deze formule de bedoeling dat beide partijen zich ook echt richten op de ‘probeertermijn’ van één jaar. “Het jaar ligt inderdaad vast. De kandidaat moet 210 dagen presteren voor hij vast in dienst kan gaan. Wil de klant hem vroeger vast aan boord nemen dan moet hij de resterende dagen alsnog betalen.”

Expertise

Bedrijfscultuur is voor iedereen van tel. “Het is belangrijk dat onze medewerkers ons DNA dragen”, aldus Tim Stockmans, product owner interfaces bij HR-specialist Attentia, waar die eerste medewerker via deze try & hire-formule van start ging.

Toch lijkt zo’n try & hire-formule niet voor elk type aanwerving of profiel van tel. Bij Attentia vonden ze deze aanpak bijvoorbeeld vooral interessant voor expertisefuncties, waarbij er risico is op knowledge drain. En ook om functies die moeilijk vanuit de gewone markt in te vullen zijn. Het ging bij de eerste kandidaat om een pure it-functie: een senior developer. Al was dat natuurlijk niet zo verwonderlijk, omdat de aanbieder een it-bedrijf is.

(William Visterin)

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook