Maakt jouw baas zich schuldig aan deze slechte gewoontes?
Geen nee durven zeggen. Of om de haverklap je mails checken. Iedereen heeft wel een slechte gewoonte. Zelfs je baas. Maakt jouw werkgever zich schuldig aan een van deze slechte gewoontes?
“Er zijn maar weinig thema’s die binnen de wereld van organisaties meer aandacht trekken dan het thema leiderschap. De boeken en studies hierover zijn onuitputtelijk”, oppert Frank Vander Sijpe, director HR-research bij Securex. Geen enkele leiderschapstheorie kon, volgens hem, een diepgaande toetsing overleven. Een aantal elementen keren wel steeds terug. Cruciaal is volgens Vander Sijpe de kwaliteit van de relatie tussen de leidinggevende en zijn medewerker.
Die kwaliteit kun je, volgens hem, pragmatisch in kaart brengen via deze drie ‘power’-vragen:
In tegenstelling tot wat sommigen zouden denken, blijkt het belangrijk dat een leidinggevende een zekere affiniteit, ervaring en basiskennis heeft over de activiteit die hij aanstuurt. “Dit lijkt ook logisch: leidinggeven aan een IT-afdeling vereist basiskennis van het vakdomein IT”, illustreert hij. Anderzijds betekent dit niet dat je als leidinggevende dit domein in al zijn specialismen dient te beheersen.
“In de huidige wereld van hooggeschoolde en diepgaande specialisten, permanente en snelle kennisvernieuwing is dit een schier onmogelijke opdracht. Leiderschap komt dus neer op minder controle en sturing, maar impliceert werken op vertrouwen gekoppeld aan verantwoordelijkheid.”
Het spreekwoord zegt ‘vertrouwen komt te voet, maar vertrekt te paard’. Vertrouwen bouwt men langzaam op. “Of een medewerker zijn leidinggevende al of niet vertrouwt, hangt af van een aantal elementen in zijn gedrag”, stelt hij. Competentie is daar dus één van, al spelen andere zaken ook mee:
Soms dient een leidinggevende beslissingen te nemen die op het eerste gezicht ingaan tegen het belang van een medewerker. “Het kan gaan om een correctiegesprek, een vermanende nota of zelfs een ontslag”, illustreert hij. Maar als deze maatregelen hun doel bereiken, dan zal het respect voor de leidinggevende niet aangetast worden. Integendeel. “Leidinggevenden aan wie men goede herinneringen overhoudt, zijn vaak diegene die mensen tot bepaalde inzichten en beslissingen brachten”, aldus Vander Sijpe.
Kortom, het gaat niet om de vraag of je jouw leidinggevende sympathiek vindt. “Wel of hij finaal in bepaalde situaties de juiste dingen doet en consistente beslissingen neemt.”
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Geen nee durven zeggen. Of om de haverklap je mails checken. Iedereen heeft wel een slechte gewoonte. Zelfs je baas. Maakt jouw werkgever zich schuldig aan een van deze slechte gewoontes?
In het huidige bedrijfsleven wordt van managers verwacht dat ze meer een coachende stijl van leidinggeven ontwikkelen. Maar lukt dat ook?
Je komt thuis van een echte rotdag op het werk en het is sterker dan jezelf: je laat je volledig gaan op de sociale media. Welke gevolgen kan het hebben?
Het geluk van medewerkers is cruciaal voor het succes van organisaties. Daarom: deze 5 handige tips voor je baas...
Een op drie werknemers vindt dat hun baas het niet goed aanpakt. Maar de leidinggevenden zelf hebben een andere mening...
In een ideale wereld heb je een werkgever die jou een niveau hoger tilt. Maar wat als je leidinggevende net het tegenovergestelde doet?
Vier van de vijf grote koersklassiekers heeft Philippe Gilbert intussen op zijn palmares. Maar wat kun jij leren van deze wielrenner?
De voordelen van een bedrijfswagen zijn onweerstaanbaar. Dit is waarom bedrijfswagens zo populair zijn.
Taiwan voert de lijst aan van beste expatbestemming, voor Vietnam en Portugal. Ons land staat 28ste in de lijst van favoriete landen.