Waar vind ik jobs? Vorige

1 van 448

Volgende

Tech Lane: 16 hippe techwerkgevers op een rij

Op 2 april stellen 249 werkgevers hun topjobs voor tijdens de zestiende afstudeerbeurs van de Associatie UGent in het Gentse ICC. Doelpubliek: afstuderende studenten, jonge onderzoekers en alumni. Bedrijven en overheidsinstellingen met jobs of opleidingen in de aanbieding hopen hier een young potential te strikken.

18 juli 2016

Delen

Tech Lane 2019
De afstudeerbeurs in het ICC: 249 werkgevers stellen hun topjobs voor.

“De AUGent omvat de UGent, HOGENT, Arteveldehogeschool en Howest. Op de afstudeerbeurs komen alle studierichtingen aan bod, niet enkel ICT”, zegt directeur Associatie Universiteit Gent Rudy Van Renterghem. “Zorgsector en overheidsbedrijven zijn belangrijke werkgevers voor ons. We bewaren het evenwicht.”

Vraag en aanbod

5.500 studenten, jonge onderzoekers en alumni bezochten in 2018 de jobbeurs. “We mikken op alle studenten, ook buiten de associatie”, zegt organisator Valérie Ingelrelst. “Iedereen is welkom. Het verschil met vroeger is dat we geen werkgevers meer moeten overtuigen om zich voor te stellen. De vraag is nu groter dan het aanbod: we hebben een wachtlijst van 50 werkgevers.”

“Om een gevarieerd jobaanbod te vinden voor elke opleiding, hanteren we quota. Nuttig om de meest gevraagde profielen - herkenbaar aan de kleur van hun badge - niet voortdurend te doen stalken (lacht). We zorgen dus ook voor een aanbod voor minder gevraagde profielen, zoals kunststudenten of archeologen.”

Jonge onderzoekers

Camille werkt als doctoraatsstudente bij de faculiteit bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. Wat maakt de afstudeerbeurs interessant voor haar? “Ik ben lid van de Ghent University PhD Community. Samen met VOKA en de Doctoral Schools organiseren we een innovatiecafé tijdens de afstudeerbeurs. Aanbevolen voor PhD-studenten om vlotter de link te leggen met de arbeidsmarkt. Veel PhD’s dromen van een academische carrière, maar we moeten leren om buiten onze niche te denken en het bredere plaatje te leren kennen. Tegelijk moeten bedrijven hun blik op jonge researchers verbreden. En er zijn interessante workshops op de afstudeerbeurs: hoe screenen werkgevers onze profielen? Hoe kan je je PhD verwerken in je cv? Interessant, zeker als jonge beginnende PhD-student.”

Met een doctoraat kan je vlot terecht bij een multinational, maar kmo’s vinden de weg vaak niet. Bovendien is het loon vaak een issue voor een klein bedrijf, zegt Joke Lybeert van CTRL-F, dat technische profielen en engineers begeleidt op de jobmarkt. “Soft skills, management, spreken voor een groep zijn vaardigheden die je als doctoraatsstudent al tijdens de doctoraatsstudie verwerft, maar waar bedrijven nog te weinig bij stilstaan.”

Student-ondernemers

Dennis en Gilles zijn laatstejaarsstudenten professionele bachelor elektromechanica aan de HOGENT. Een gegeerde opleiding: soms willen zelfs ingenieurs nog een bachelor elektromechanica halen. Ook al kunnen deze studenten zowat kiezen in welke jobformules ze stappen, toch slaan Dennis en Gilles een andere weg in. “We krijgen voortdurend vacatures binnen via Messenger,” zegt Dennis.

“Maar we willen samen zelf een bedrijf opstarten. Een Virtual Reality testcentrum, met simulators voor sporttoepassingen. Heeft niets te maken met elektromechanica. HOGENT en platform Gentrepreneur helpen ons om een businessmodel op te stellen. Onze start-up moet vooral combineerbaar zijn met de school: we willen wél een diploma.” Steeds meer studenten willen ondernemen. In de afstudeerbeurs zien Dennis en Gilles wel brood. Op de beurs is een start-upcorner, student-ondernemers kunnen er netwerken en advies geven. En je er laten zien, is goed voor je naambekendheid.”

Nieuwe jobvereisten

Joke Lybeert: “De vraag naar technisch (hoog)geschoolden is zo groot dat die profielen door het bos de bomen niet meer zien. Kandidaten die onze begeleiding inschakelen, coachen we om de juiste match te ontdekken tussen hun studieniveau, wensen en ideale werkgever. Veel kmo’s bereiken de juiste profielen niet eens, ook al blinken ze uit in innovatieve technologie. Goeie kandidaten zien ze vaak weggekaapt worden door multinationals, de Jan De Nuls of Demes van deze wereld. Dat zie je ook in logistiek en finance. Als kandidaat moet je dus weten waarvoor je staat.”

“Werkgevers rekruteren in deze markt graag via LinkedIn, we plaatsen vacatures op onze eigen website en we stellen een mobiele sollicitatie-app ter beschikking. Skype en Whatsapp vervangen steeds vaker face-to-face tijdens het eerste contact. En ook campusrecruitment slaat aan bij studenten uit technische richtingen. Via studentenclubs zetten we trainers in die softskills- of social media training geven.”

Tech Lane

Op de afstudeerbeurs bieden werkgevers gratis cv-analyse aan. “Bezoekers kunnen online 20 minuten live feedback op hun cv reserveren. Ze kunnen op die manier direct contact leggen met het bedrijf: ook een vorm van netwerken”, zegt Valérie Ingelrelst. “En er zijn altijd wel studenten die blijven ‘plakken’ bij rekruteerders. Een voorbeeld is onze ex-studente Lien. Ze raakte via een management trainee programma vast in dienst bij Lidl – een van onze hoofdpartners. Nu komt ze zelf kandidaten rekruteren op de afstudeerbeurs.”

“Nieuw voor deze editie is de job corner van het Technologiepark in Zwijnaarde. Daar zijn heel wat innovatieve bedrijfjes actief. In die Tech Lane Corner stellen 16 bedrijven zich voor, met jobs in de aanbieding voor bachelors, master en jonge onderzoekers. Denk aan Morrow, dat de autofocale bril ontwikkelde: als je gezichtsvermogen achteruit gaat, past de bril zich aan. Bij Morrow heeft CTRL-F een vrouwelijke electrical engineer uit Tsjechië geplaatst, ook al kende ze enkel Engels en Tsjechisch. Internationalisering stopt niet aan de deur van de afstudeerbeurs. Vlaanderen staat sterk in technologie, en dat trekt zeker buitenlands talent aan.”

(wdh) - Meer info: https://afstudeerbeurs.gent 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?