Studentenjob
Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Blijft een jobstudent ten laste van zijn ouders?

Studenten mogen nog onbeperkt werken, maar...

Aziatische studente
Goed nieuws voor studenten die graag een centje bijverdienen voor hun studie, eerste brommer, nieuwe iPhone of gewoon… “voor later”: door de coronacrisis worden gewerkte uren in het tweede kwartaal geneutraliseerd waardoor er meer gewerkt mag worden aan dezelfde voordelige voorwaarden!

Say what?

Je bent jong en je wil wat bijverdienen tijdens je schoolcarrière: daar bestaan vakantiewerk en studentenjobs voor. Tot voor de coronacrisis was de algemene regel dat je als student maximaal 475 werkuren mag uitoefenen per kalenderjaar (dus van 1 januari tot 31 december) aan voordelige voorwaarden.

De solidariteitsbijdrage van 8,14% die de student dan wel moet betalen is beduidend minder dan de socialezekerheidsbijdrage van 13,07% voor werknemers. Kortom: je bent jong en je verdient wel wat.

Voorwaarden

Studentenwerk kan bij meerdere werkgevers en in verschillende sectoren. Om als student aanspraak te kunnen maken op die 475 werkuren aan een verminderde en voordeligere socialezekerheidsbijdrage moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  1. Je werkt met een studentenovereenkomst
  2. Je werkt tijdens schoolvakanties of tijdens niet-verplichte aanwezigheden op je school
  3. Je werkgever voert een Dimona-aangifte “Student” (STU) uit, ten laatste op de dag waarop jij begint

Win-winsituatie

De maatregel om studenten tijdens het tweede kwartaal van 2020 meer te laten werken, klinkt logisch. Door de coronacrisis draaien sommige ondernemingen (bv. supermarkten en voedingssector) met verhoogde werkdruk en daar is een helpende hand meer dan welkom. Een win-winsituatie dus, zowel voor de onderneming als voor de student (die vaak in de horeca bijklust, momenteel één van de hardst getroffen sectoren door de coronacrisis).

Door de neutralisatie van de gewerkte uren in het tweede kwartaal (van 1 april tot 30 juni 2020), worden deze niet afgetrokken van het maximum van 475 uren. Een interessante buitenkans voor studenten die extra willen bijverdienen, weliswaar met de nodige veiligheidsmaatregelen en social distancing tijdens het werk! Voorlopig geldt deze neutralisatie alleen nog voor het tweede kwartaal, daarna worden de gewerkte uren terug afgetrokken van het quotum van 475 uren.

Te mooi om waar te zijn?

Toch niet. “Het tijdelijke hogere inkomen van de gemotiveerde student heeft geen invloed op het recht op kindergeld of de fiscale tenlastelegging bij zijn of haar ouders”, vertelt Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional.

Studenten die tijdens de coronacrisis een extra centje willen bijverdienen door overspannen ondernemingen een handje te helpen, zijn altijd welkom. Waar zijn die (helpende) handjes?

(mr)

9 juni 2020
Anderen bekeken ook