Seizoensarbeid
Vorige

1 van 3

Volgende

Soepelere arbeidsregeling voor studenten, asielzoekers en tijdelijke werklozen

De zogenaamde superkern, de regering aangevuld met de partijen die de regering steunen, nam enkele maatregelen die een soepelere arbeidsmarkt moeten bewerkstelligen zolang de huidige Coronacrisis duurt. Die beslissingen gelden onder meer voor asielzoekers, studenten en tijdelijke werklozen.

1. Studenten

Normaal geldt voor studenten een maximum werktijd van 475 uur per jaar, opdat hun activiteit fiscaal interessant is. Maar studenten mogen werken in kritieke sectoren, zoals de detailhandel of de voedingssector. De werkuren van studenten in de tweede helft van 2020 worden geneutraliseerd, zodat ze niet meetellen voor de berekening van het quotum van die 475 uur.

2. Asielzoekers

Asielzoekers mogen werken op voorwaarde dat ze hun aanvraag tot asiel al hebben ingediend bij het CGVS. Dit werk is voor de duur van hun asielprocedure, zelfs als ze in een beroepsprocedure zitten. Daarmee wil de kern het gebrek aan seizoensarbeiders compenseren. Normaal moeten mensen tijdens hun asielprocedure een traject van een paar maanden doorlopen voor ze kunnen werken, maar die valt dus even weg.

3. Tijdelijke werklozen

Ook tijdelijke werklozen mogen bijverdienen in de tuinbouw- en bosbouwsector. Ze krijgen daarvoor een normaal loon en 75 procent van de tijdelijke werkloosheidsuitkering. In deze sectoren kunnen de komende drie maanden ook korte opeenvolgende contracten van bepaalde duur worden afgesloten.

(William Visterin)

23 april 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook