Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 254

Volgende

Roddels zijn goed voor je

22 september 2010
Roddelen heeft heel wat nadelen, maar kan af en toe ook voordelen opleveren. Althans, zolang je niet kwaad spreekt over anderen.

Positieve roddels – iemand prijzen – kunnen voor de roddelaar een gevoel van eigenwaarde en zelfrespect opleveren. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers Jennifer Cole en Hannah Scrivener van de Staffordshire University. Vorige week stelden ze de resultaten van hun onderzoek voor op de jaarlijkse conferentie van de British Psychological Society's Social Psychology Section.

Roddelen geeft je een beter gevoel

Om de gevolgen van het roddelen voor de roddelaar zelf te achterhalen, moesten 160 deelnemers een vragenlijst invullen. Uit de resultaten bleek dat hoe meer iemand roddelde, hoe meer ondersteuning van zijn directe omgeving die persoon gewaar werd.

In een tweede studie werd aan 140 deelnemers gevraagd om positief of negatief te praten over een fictief personage. Wat bleek? Wie koos voor een positief verhaal, voelde veel meer zelfrespect dan zij die gingen voor een negatieve beschrijving.

Volgens Jennifer Cole bewijst het resultaat van de studie dat roddelen niet zo slecht hoeft te zijn als iedereen denkt. “Sommige vormen van roddelen – en dan bedoel ik dus vooral het prijzen van andere mensen – kunnen voor de roddelaar een beter gevoel opleveren.”

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook