Werken op spoed: engagement is het beste medicijn tegen stress
Is het bijzonder stresserend om te werken op spoed of een intensieve zorgafdeling? Met die vraag trokken we naar UZ Leuven.
In België krijgen jaarlijks ongeveer twintig kinderen een pacemaker, omdat hun hartritme te traag is. Als we de informatie daarover nu eens zouden brengen op maat van een kind, zodat ook zij begrijpen wat er aan de hand is, zo dachten ze bij de diensten kindercardiologie en hart- en vaatziekten van UZ Leuven.
Patricia Poels en Jonas Vermeulen kregen groen licht om een informatiebrochure en een filmpje te maken waarin twee figuurtjes, Bob Prikkel en Boris Prikkel, uitleggen wat een pacemaker doet. “Net zoals jouw huis, bestaat ook jouw hart uit meerdere kamers. Maar de kamers in jouw hart zijn niet gebouwd om in te koken, spelen of slapen”, zo begint de brochure, speciaal op maat voor kinderen dus.
“Ik speelde al een hele tijd met het idee om de communicatie naar kinderen met een pacemaker toegankelijker te maken. Ik had al een aantal tekeningen gemaakt, maar die waren in de kast blijven liggen. Tot Jonas op onze afdeling kwam werken. Vrij snel wist ik: dit wordt een match made in heaven”, zegt verpleegkundige Patricia Poels lachend.
Jonas werkt namelijk niet alleen in UZ Leuven, hij heeft ook ervaring als theatermaker. “Die ervaring kwam van pas bij het maken van ons filmpje, waarbij Jonas het camera- en montagewerk op zich nam. Ik stond in voor het tekenen en creëren van de twee figuurtjes die vertellen hoe een pacemaker nu werkt”, vertelt ze. “We wilden vooral een positief en helder verhaal brengen. En ik denk dat het ons gelukt is. Kijk maar naar de vele positieve reacties die we na de lancering van het filmpje gekregen hebben.”
Het fijne aan onze samenwerking is dat we elkaar aanvullen, stelt medisch laborant Jonas Vermeulen. “Patricia is heel goed in het maken van figuurtjes die tot de verbeelding spreken. Ze kan die echt tot leven brengen. Ik heb dan weer meer ervaring met het schrijven van een script en het camera- en montagewerk”, vertelt hij.
Jonas en Patricia wilden een kwaliteitsvol eindresultaat bereiken. “Dit hield in dat we heel wat uren na ons werk in dit project zouden moeten investeren, maar dat namen we er graag bij. Moeilijke onderwerpen op een eenvoudige en begrijpbare manier brengen, het is zo belangrijk in onze sector”, vindt hij.
Hun initiatief won dit jaar de publieksprijs Juliëtte Vander Schueren, die vernieuwende projecten in de verpleeg- en vroedkunde bekroont. “We zijn echt blij dat het filmpje zo goed onthaald werd. Het brengt ons op gedachten om in ieder geval samen verder na te denken hoe we de communicatie naar onze patiënten en hun naasten zo helder en mensvriendelijk mogelijk kunnen maken.”
(Nathalie Dirix & William Visterin)
23 oktober 2019Is het bijzonder stresserend om te werken op spoed of een intensieve zorgafdeling? Met die vraag trokken we naar UZ Leuven.
Rozemarijn Bakker deed haar stage als verpleegkundige in Campus Gasthuisberg van UZ Leuven. Een gemiddelde stagedag zag er voor haar zo uit …
Herstellen na een ingreep vanuit onze eigen zetel, dankzij het groeiende leger aan verzorgenden, huishoudhulpen en verpleegkundigen.
Hoe maak je achttienjarigen warm voor een job in de zorg? Een Reanimatiemarathon in de straten van Gent is een begin.
Duizenden vrijwilligers zetten zich namens Samana in voor mensen met een chronische ziekte, zorgbehoevenden en hun mantelzorgsters.
Een ziekenhuis is meer dan verpleegkundigen, spoedartsen, specialisten en administratieve medewerkers... Al aan de ICT’ers gedacht?
Vrijwilligers in de zorg zijn er ook voor psychisch kwetsbare mensen. Maar wat moet je ervoor kunnen en hoe groot is het engagement?
We vroegen aan psychiatrisch verpleegkundige Rembert Maes (28) uit Leuven hoeveel hij maandelijks verdient ...
De verpleegkundige, die kennen we. Maar wat is de verpleegkundig specialist? Na landen als Nederland wordt het nu ook in België officieel erkend.