Net afgestudeerd Vorige

1 van 126

Volgende

Oudste kind is slimste kind

Eerstgeborenen zijn over het algemeen verstandiger en neigen meer naar perfectionisme. Daar staat tegenover dat jongere broers of zussen doorgaans meer uitgaan en liever nieuwe dingen uitproberen.

19 augustus 2010

Delen

slim

Die bevindingen zijn het resultaat van een onderzoek naar de effecten van de volgorde van geboorte op intelligentie en persoonlijkheid. Tiffany L. Frank, een wetenschapster aan de Adelphi University in Long Island, leidde het onderzoek. Samen met haar collega’s onderzocht ze 90 paar broers en/of zussen.

Meer aandacht van de ouders

De jongeren, allemaal middelbare scholieren, moesten op een schaal aanduiden hoe intelligent ze zichzelf en hun broers of zussen vonden. Daarnaast namen de onderzoekers ook een aantal IQ-tests af en hielden ze de examenresultaten van de scholieren in de gaten.

Frank is ervan overtuigd dat oudere kinderen verstandiger zijn omdat ze bij het begin van hun bestaan enig kind waren en veel meer aandacht kregen van hun ouders.

Hogere punten op school

Vreemd genoeg wees het onderzoek ook uit dat jongere kinderen vaak betere cijfers halen op school. Volgens Frank is dat het geval omdat zij hulp krijgen van hun oudere broers of zussen. Bovendien is er vaak sprake van competitie, waardoor de jongere kinderen extra hun best doen om een betere indruk te maken op hun ouders.

Eerdere onderzoeken hadden al uitgewezen dat Nobelprijswinnaars en Amerikaanse presidenten meestal eerstgeborenen zijn. Ook 21 van de 23 eerste astronauten van de NASA waren thuis het oudste kind.

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?