
“Ik specialiseer me in pneumatica en onderhoudstechniek. Denk aan lagers, sensoren, aandrijvingen en alles wat daarbij komt kijken. Dat is dus het mechanische deel van de productiemachines. Mijn collega-opleider specialiseert zich in bedrijfselektriciteit en automatisering”, vertelt Frank Cruypenninck, voltijds opleider bij Unilin, vooral gekend van Quick-Step-laminaat.
Van school naar praktijk
Frank werkt intussen zowat een jaar voor Unilin op de hoofdzetel in Wielsbeke. Daarvoor gaf hij ook les, maar dan in een technische school in Wetteren. “Wat ik in het technisch onderwijs deed, lag min of meer in dezelfde lijn. Ik gaf er vakken zoals tekenen, elektriciteit, verspaningstechnologie”, vertelt hij. Dat hij zich in de technische school toen voor een deel ook met de opvoeding van de jongeren moest bezighouden, wil hij niet met zoveel woorden zeggen. “Ik deed dat heel graag, maar het publiek was natuurlijk anders”, klinkt het. Vooraleer Frank de stap naar het onderwijs zette, was hij al 27 jaar technieker in de industrie.
Waarin verschilt een opleiding in een technische school bij eentje in een (productie)bedrijf? “We focussen ons uiteraard op wat hier bij Unilin het meest van toepassing is. Overbodige theorie laten we achterwege. Tegelijk kunnen wij ook terugvallen op de nieuwste technologieën. Er zit hier op dat vlak heel veel expertise bij elkaar. Ik kan hier altijd bij iemand terecht.”
In zijn huidige job zijn de leerlingen natuurlijk anders dan in de school. “Het zijn collega’s, zowel machinebedieners alsook technici. Ik breng ze extra technische vaardigheden bij en kennis van de machines waarmee ze werken. Zo kunnen ze eventuele onregelmatigheden snel zelf herkennen.”
Antwoord op tekort
De voltijdse job van Frank is deels ook het antwoord op het tekort aan technici. “We hebben heel veel machinebedieners en technische profielen nodig. Voor die machinebedieners heb ik in mijn lessen al de meest uiteenlopende vooropleidingen gezien. De instroom is breed. Zo zaten er al een bejaardenverzorger, een bakker, een salsaleraar en een dakwerker bij mij in de cursus. Het belangrijkste is de motivatie en de interesse in en nieuwsgierigheid naar techniek.”
Frank heeft in 2018 vijf groepen van telkens zes cursisten opgeleid. “Zij krijgen een opleiding van één dag per week per groep”, zegt hij. “Ik zit hier op de eerste rij voor alle nieuwe toepassingen in mijn vakgebied. Daar kan ik wel van genieten”, klinkt het.
En intussen gaan de opleidingen verder. “Vanaf mei start een nieuwe lichting onderhoudsmechanica voor technici op. In het najaar begint de operator+-opleiding, gericht op machinebedieners.” Of hoe Frank dus nog wel weet wat te doen.
(wv)
- Jobs voor techniek
Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
-
Nieuw opleidingscentrum voor high potentials in de bouwsector
Gezien er in de bouwsector tal van nieuwe beroepen opduiken, moeten professionals intensief worden getraind om zich in deze materies te bekwamen.
-
Bij Unilin krijgen medewerkers veel verantwoordelijkheid en kansen
Unilin let er van bij de selectie op dat werknemers passen bij de waarden van het bedrijf. Een fit met de job is belangrijk, maar ook met de cultuur.
-
Zorgt een bouwwerf zelf voor opleiding?
Het bestaande opleidingsaanbod matcht met de noden van de bouwsector: in de bouw kun je met de juiste bagage dus meteen aan de slag.
-
Hoe bouwjobs evolueren? Verkopers krijgen opleiding in duurzaamheid
Werken in de bouw is ook steeds meer een aspect van duurzaamheid. “Het is vandaag vaak de eerste vraag van onze klanten.”
-
'Zonder stimulans op school kwijnen alle tech-jobs weg'
Er zijn slechts een handvol mensen die zich op latere leeftijd omscholen tot technicus. Vandaar dat er slechts twee opties overblijven ...
-
Waarom fietskoeriers alleen maar zullen toenemen
Een fietskoerier die je maaltijden bezorgt, of gewoon de post aflevert? In de toekomst wordt de fiets alleen maar belangrijker.
-
6 soorten bazen en hoe ermee om te gaan: dé handleiding
Niemand is perfect, ook je baas niet. Er bestaan zes typen bazen en elk hebben ze hun eigen handleiding…
-
7 tips voor de perfecte 'op tijd naar school'-routine
Met de terug-naar-schooldagen, komt ook de kind-op-tijd-op-school-krijgenroutine zich weer opdringen. Met deze tips doe je dat met minder kleerscheuren...
-
Klantvriendelijkheid staat centraal in élke retail-job
Het grote voordeel van werken in de retail is dat je zelfs met een korte opleiding kunt uitblinken in het vak. De voornaamste eigenschap, met name klantvriendelijkheid, is nu eenmaal iets dat je hebt, of niet.
Artikels zoeken
Aanbevolen jobs
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?