Is de toekomst radicaal digitaal?
Netwerken komen steeds meer in beeld, werken voor één bedrijf of op dezelfde plek wordt minder mainstream.
Els: “De economie groeit verder en bedrijven investeren volop in de toekomst. In Oost-Vlaanderen concentreert de arbeidsmarkt zich voornamelijk op KMO’s en we merken dat ook zij volop inzetten op het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen om hun groei te ondersteunen.”
“Waar in het verleden hiervoor vaak een beroep gedaan werd op externe finance professionals, zien we dat bedrijven dergelijke specialisten nu in-house gaan aanwerven. Herstructureringen en de verdere digitalisatie binnen de banksector zorgden eveneens voor een toename in het aantal vacatures binnen back office.”
“Maar liefst 39% van alle financiële vacatures in Oost-Vlaanderen betreft jobs binnen boekhouding. Schoolverlaters met een financiële opleiding en boekhouders met 2-5 jaar ervaring zijn het meest gegeerd, gevolgd door controllers en specialisten binnen cash & credit collection.”
“Boekhoudkantoren blijven het moeilijk hebben om snel de juiste kandidaat te vinden. Hoewel de voertaal in de meeste Oost-Vlaamse bedrijven het Nederlands is, merken we heel vaak dat drietaligheid een must is, en net dat is helaas een struikelblok voor heel wat kandidaten uit de regio.”
“De grootste trigger voor een Oost-Vlaming om van job te veranderen is een betere balans tussen werk en privéleven. Hoewel ze fel gegeerd zijn op de arbeidsmarkt, zijn Oost-Vlaamse boekhouders niet de meest flexibele professionals: zij nemen niet snel het risico om een nieuwe uitdaging aan te gaan, waardoor er dus veel minder rotatie is.”
“Overwegen ze dan toch om de stap te zetten naar een nieuwe job, dan zijn ze heel selectief in hun jobkeuze: flexitime mogelijkheden, salaris en beter woon-werkverkeer spelen een belangrijke rol in hun beslissing.”
“Gezien het groeiend belang van een betere balans tussen werk en privé, verkiezen professionals vaak om deeltijds te gaan werken zodat er meer tijd overblijft voor privézaken. Hoewel bedrijven daar niet altijd voor open staan en hun full-time vacatures daardoor niet ingevuld krijgen, zien zij zich vaak genoodzaakt om toch deeltijdse professionals te rekruteren. Dat verklaart waarom er dus een lichte stijging te zien is in het aantal deeltijdse vacatures op de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt.”
“Een ruime meerderheid (88%) van de financiële vacatures in Oost-Vlaanderen betreft een permanente tewerkstelling. Toch merken we ook een stijging in het aantal tijdelijke jobs die uitdraaien in een permanente job. Nu de proefperiode weggevallen is, kiezen bedrijven er vaker voor om een nieuwe medewerker te laten starten met een tijdelijk contract. Dat geeft de werknemer de kans om zich te bewijzen op korte termijn.”
“Is de organisatie tevreden, dan volgt er meestal een permanent contract. Daarnaast zien we dat bedrijven soms noodgedwongen gedurende een lange periode werken met tijdelijke contracten omdat ze niet snel genoeg de geschikte kandidaat vinden om een permanente vacature in te vullen.”
“Gezien het tekort aan kandidaten binnen bepaalde domeinen zoals boekhouding en controlling zien we deze salarissen stijgen en we verwachten dat dit het komende jaar ook zo zal zijn. Professionals met een goede talenkennis en die bovendien over het nodige strategische inzicht beschikken, hebben vaak een stapje voor. Doordat ze fel gegeerd zijn op de arbeidsmarkt en er een waaier aan jobopportuniteiten beschikbaar is voor hen, bevinden ze zich in een positie waarin ze makkelijker kunnen onderhandelen over hun salarispakket.”
“Vermits kandidaten heel selectief geworden zijn in hun jobkeuze, is het voor bedrijven belangrijk om hun rekruteringsproces zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Om het juiste talent aan te trekken en de concurrentie voor te blijven, is het eveneens belangrijk om als bedrijf stil te staan bij factoren zoals het aanbieden van flexibele werkuren en het uitbouwen van een lange termijn retentiebeleid."
(ss) - Bron: Robert Walters
14 december 2017Netwerken komen steeds meer in beeld, werken voor één bedrijf of op dezelfde plek wordt minder mainstream.
Sinds de bankencrisis waren er nooit méér mensen aan de slag, koppen de kranten. Hoe staat Oost-Vlaanderen ervoor en in welke sectoren kun je er terecht?
Over 10 tot 20 jaar zullen bijna de helft van de gewone banen niet meer bestaan. Hoe ervoor zorgen dat er voldoende werk voor jou beschikbaar blijft?
Werkgevers moeten hun oude opvattingen over aanwervingen dringend aanpassen. Ze focussen nog te veel op het diploma, zo luidt het.
Een groot deel van cijfermatige jobs zal worden uitbesteed aan robots. En dan? Dat is de vraag die tijdens het netwerkforum op 24 februari wordt gesteld.
Vijf Kempense en Mechelse bedrijven zitten samen over diversiteit, (e-)inclusie en de vijver groter maken.
Onze samenleving denkt bij werknemers met een beperking vaak aan een lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim. Maar net het tegendeel is waar.
Veertig Jobat-klanten droegen tijdens het eindejaar hun steentje bij aan Rentree. Diens gratis dienstverlening helpt (ex-)kankerpatiënten met vragen rond werk.
Je bent jong en geïnteresseerd in wetenschappen? Dan wacht je misschien een mooie carrière in de chemie- of farma-industrie.