Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 811

Volgende
Volgend artikel:

De 10 vuilste jobs ter wereld

Oost-Vlaanderen staat te springen om boekhouders

“Hoewel de voertaal in de meeste Oost-Vlaamse bedrijven het Nederlands is, merken we heel vaak dat drietaligheid een must is, en net dat is helaas een struikelblok voor heel wat kandidaten uit de regio.” (Els Van Der Veken, Associate Director bij Walters People)
Dankzij de groeiende economie nemen ook de activiteiten op de Belgische arbeidsmarkt toe. In Oost-Vlaanderen steeg het aantal vacatures binnen financiën en verzekeringen dit jaar met maar liefst 20% ten opzichte van vorig jaar. Els Van Der Veken, Associate Director bij Walters People, licht een aantal trends toe die zich voordoen op de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt.
Els Van Der Veken
“Hoewel de voertaal in de meeste Oost-Vlaamse bedrijven het Nederlands is, merken we heel vaak dat drietaligheid een must is, en net dat is helaas een struikelblok voor heel wat kandidaten uit de regio.” (Els Van Der Veken, Associate Director bij Walters People)

Hoe verklaar je de stijging in het aantal vacatures dit jaar?

Els: “De economie groeit verder en bedrijven investeren volop in de toekomst. In Oost-Vlaanderen concentreert de arbeidsmarkt zich voornamelijk op KMO’s en we merken dat ook zij volop inzetten op het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen om hun groei te ondersteunen.”

“Waar in het verleden hiervoor vaak een beroep gedaan werd op externe finance professionals, zien we dat bedrijven dergelijke specialisten nu in-house gaan aanwerven. Herstructureringen en de verdere digitalisatie binnen de banksector zorgden eveneens voor een toename in het aantal vacatures binnen back office.”

Welke profielen zijn het meest gezocht?

“Maar liefst 39% van alle financiële vacatures in Oost-Vlaanderen betreft jobs binnen boekhouding. Schoolverlaters met een financiële opleiding en boekhouders met 2-5 jaar ervaring zijn het meest gegeerd, gevolgd door controllers en specialisten binnen cash & credit collection.”

“Boekhoudkantoren blijven het moeilijk hebben om snel de juiste kandidaat te vinden. Hoewel de voertaal in de meeste Oost-Vlaamse bedrijven het Nederlands is, merken we heel vaak dat drietaligheid een must is, en net dat is helaas een struikelblok voor heel wat kandidaten uit de regio.”

Wat typeert de Oost-Vlaamse werknemer?

“De grootste trigger voor een Oost-Vlaming om van job te veranderen is  een betere balans tussen werk en privéleven. Hoewel ze fel gegeerd zijn op de arbeidsmarkt, zijn Oost-Vlaamse boekhouders niet de meest flexibele professionals: zij nemen niet snel het risico om een nieuwe uitdaging aan te gaan, waardoor er dus veel minder rotatie is.”

“Overwegen ze dan toch om de stap te zetten naar een nieuwe job, dan zijn ze heel selectief in hun jobkeuze: flexitime mogelijkheden, salaris en beter woon-werkverkeer spelen een belangrijke rol in hun beslissing.”

Hoe staan Oost-Vlaamse bedrijven tegenover deeltijds werken?

“Gezien het groeiend belang van een betere balans tussen werk en privé, verkiezen professionals vaak om deeltijds te gaan werken zodat er meer tijd overblijft voor privézaken. Hoewel bedrijven daar niet altijd voor open staan en hun full-time vacatures daardoor niet ingevuld krijgen, zien zij zich vaak genoodzaakt om toch deeltijdse professionals te rekruteren. Dat verklaart waarom er dus een lichte stijging te zien is in het aantal deeltijdse vacatures op de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt.”

Hoe is de verhouding tussen tijdelijke en permanente vacatures in die regio?

“Een ruime meerderheid (88%) van de financiële vacatures in Oost-Vlaanderen betreft een permanente tewerkstelling. Toch merken we ook een stijging in het aantal tijdelijke jobs die  uitdraaien in een permanente job. Nu de proefperiode weggevallen is, kiezen bedrijven er vaker voor om een nieuwe medewerker te laten starten met een tijdelijk contract. Dat geeft de werknemer de kans om zich te bewijzen op korte termijn.”

“Is de organisatie tevreden, dan volgt er meestal een permanent contract. Daarnaast zien we dat bedrijven soms noodgedwongen gedurende een lange periode werken met tijdelijke contracten omdat ze niet snel genoeg de geschikte kandidaat vinden om een permanente vacature in te vullen.”

Hoe evolueren de salarissen in Oost-Vlaanderen?

“Gezien het tekort aan kandidaten binnen bepaalde domeinen zoals boekhouding en controlling zien we deze salarissen stijgen en we verwachten dat dit het komende jaar ook zo zal zijn. Professionals met een goede talenkennis en die bovendien over het nodige strategische inzicht beschikken, hebben vaak een stapje voor. Doordat ze fel gegeerd zijn op de arbeidsmarkt en er een waaier aan jobopportuniteiten beschikbaar is voor hen, bevinden ze zich in een positie waarin ze makkelijker kunnen onderhandelen over hun salarispakket.”

Welk advies kan je nog geven aan Oost-Vlaamse bedrijven die op zoek zijn naar financiële medewerkers?

“Vermits kandidaten heel selectief geworden zijn in hun jobkeuze, is het voor bedrijven belangrijk om hun rekruteringsproces zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Om het juiste talent aan te trekken en de concurrentie voor te blijven, is het eveneens belangrijk om als bedrijf stil te staan bij factoren zoals het aanbieden van flexibele werkuren en het uitbouwen van een lange termijn retentiebeleid."

(ss) - Bron: Robert Walters 

14 december 2017
Anderen bekeken ook