Vorige

1 van 551

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

NIEUW: Ruil eens van job

9 juni 2016
De ruil- en deeleconomie boomt, maar je job geef je niet weg, toch? Op 31 mei vond de eerste Jobruil voor ingenieurs plaats bij de VDAB in Gent, een tweede sessie volgt op 5 juli. Voor de gelegenheid vroegen we bedenker Daryoush Ghanbarpour, zelf industrieel ingenieur, om zijn opmerkelijke idee toe te lichten.
“Waarom je werkgever gewoon laten vallen?” (Daryoush Ghanbarpour, bedenker Jobruil)

Jobruil helpt werkgevers, werknemers en werkzoekenden elkaar te vinden om interne en externe jobrotaties mogelijk te maken. Een database linkt interesses en vaardigheden van werknemers en werkzoekenden met elkaar en met vacatures. Van job ruilen binnen hetzelfde bedrijf of tussen bedrijven maakt het mogelijk om dichter bij huis aan de slag te gaan of om nieuwe ervaringen op te doen. Zijn alle partijen het eens, dan kan een ruil definitief worden.

Is dit een meer flexibele en duurzame manier om werk te organiseren? “De VDAB ondersteunt Jobruil nu ook”, zegt Daryoush Ghanbarpour. “De eerste sessie mikte op ingenieurs. Die doelgroep ken ik het beste omdat ik het zelf ben. Er is een tekort aan ingenieurs, er zijn evenveel vacatures als werkzoekenden. Dat maakt mijn eigen beroepsgroep tot een ideale testcase. Ik ben actief lid van de ingenieursvereniging ie-net. Daar houden we jaarlijks onze jobdating met bedrijven. Tijdens de voorbije sessies in Oost-Vlaanderen waren de reacties op Jobruil enthousiast. De kiem is gelegd.”

Juiste match

Als engineeringconsultant kwam Daryoush al bij heel wat bedrijven over de vloer. “Het onnodige interne pendelen en het soms plotse vertrek van medewerkers viel me op. Uiteindelijk vond ik zelf een job dichter bij huis, waardoor ik enerzijds mijn collega’s in de steek liet én me afvroeg of ik zou passen in de nieuwe bedrijfscultuur. Onzekerheid voor mijn werkgever en mijzelf. Bovendien voel je je nog wel verantwoordelijk voor je job, ook als je uitkijkt naar iets anders. Gemiddeld duurt het zeven maanden voor je een nieuwe arbeidsovereenkomst tekent. Waarom dan je werkgever gewoon laten vallen? Dankzij Jobruil kun je je vervanger mee screenen. De kans op een goeie match stijgt”, stelt hij.

“Acht op de tien vacatures worden bovendien ingevuld door iemand die al een job heeft. Zo ontstaan telkens weer nieuwe openstaande vacatures. Een ingenieur die weggaat kost zijn bedrijf tienduizenden euro’s. “Bij een nieuwe aanwerving wordt er dus nog strenger geselecteerd, waardoor werkzoekenden het nog lastiger krijgen.”

Concreet bestaan er twee types jobruil. Tussen twee medewerkers ligt het meest voor de hand: “Het hoeft niet om exact dezelfde functies te gaan”, benadrukt Daryoush. “Als je over de juiste skills beschikt, kun je ook een andere job overnemen. Anderzijds kun je via Jobruil in een ‘carrousel’ roteren met drie, vier of vijf medewerkers. Maar de meest haalbare toepassing zie ik toch in twee kandidaat-medewerkers die elkaar opleiden in hun nieuwe functie en zo aan kennisoverdracht doen. Als werkgever kun je daar evengoed aan meewerken. Een medewerker die uitkijkt naar iets anders, zal op termijn toch het bedrijf verlaten.”

Innovatieve HR

VDAB staat als partner achter het concept. “Dit is innovatieve HR”, zegt Daryoush met een glimlach. “De VDAB publiceert de data van de sessies en stelt ruimte ter beschikking. Het heeft heel wat tijd gekost om de Jobruilwebsite te ontwikkelen, maar nu staat alles op punt. Er is wel een grote databank nodig van bedrijven en kandidaten om het systeem echt werkbaar te maken. Om Jobruil verder bekend te maken, krijg ik steun van de Sociale Innovatiefabriek, waar succesvolle deelinitiatieven als Peerby veel van hun input, feedback en contacten aan te danken hebben. Wie weet kan Jobruil op die manier ook internationaal opgeschaald worden.”

(wdh) – Meer info: www.jobruil.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14315 andere jobs