Arbeidsongeval
Vorige

1 van 25

Volgende
Volgend artikel:

Eindejaarsfeestje en alcohol op het werk: wat mag? Wat mag niet?

Moet ik gaan werken na een skiongeval?

Gaan werken na skiongeval
Je komt bont en blauw terug van je skivakantie, inclusief gebroken been. Moet je dan gaan werken?

Hoe zwaar moet mijn skiblessure zijn?

Bij een skiongeval gelden de gewone regels van arbeidsongeschiktheid. De vraag is dus: kan je medisch gezien gaan werken? Het is je huisarts die dit moet beoordelen. Hij zal moeten aftoetsen of je bekwaam bent om te gaan werken. Dit hangt niet alleen af van de aard van je skiblessure, maar ook van de job die je doet.

Een vrachtwagenchauffeur kan met een gebroken been niet veel aanvangen in zijn truck, een bediende kan zijn bureaujob waarschijnlijk wel blijven doen. Je huisarts schrijft een klassiek doktersbriefje als hij vindt dat je arbeidsongeschikt bent.

Lees ook: Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Wat als mijn baas niet akkoord gaat?

Dan moet hij de medische verklaring van je huisarts weerleggen. Je werkgever zal dan een controlearts sturen en deze maakt een medisch attest dat bepaalt of je al dan niet kan gaan werken. Als dit het doktersbriefje van de huisarts tegenspreekt, kan de meest belanghebbende partij een uitspraak vragen van een arbitragearts. Dat is een geneesheer erkend door het ministerie van Tewerkstelling, deze zal een definitieve uitspraak doen waaraan iedereen zich moet houden.

Voorbeeld: Een vrachtwagenchauffeur heeft een gebroken been. De huisarts van de chauffeur zal hem waarschijnlijk een doktersbriefje geven omdat hij niet met zijn truck kan rijden. De werkgever kan dit betwisten als bijvoorbeeld in het arbeidscontract staat dat de werknemer een polyvalent arbeider is. De controlegeneesheer kan dan besluiten dat de vrachtwagenchauffeur met zijn gebroken been wel ander werk kan doen.

Ontdek: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

Krijg ik mijn loon als ik niet kan gaan werken?

Ook hier gelden de gewone regels van arbeidsongeschiktheid. Bedienden en arbeiders die een ongeval hebben gehad of ziek zijn, hebben gedurende een bepaalde periode recht op het gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever.

CHECK: Word ik betaald als ik ziek ben?

Uitzonderingen

Een werknemer heeft na een skiongeval echter GEEN recht op gewaarborgd loon wanneer hij:

  • het ongeval heeft opgelopen tijdens een sportcompetitie- of manifestatie waarvoor de organisator toegangsgeld ontvangt en deelnemers in om het even welke vorm een loon krijgen.
  • arbeidsongeschikt is door een door hem begane zware fout. Het begrip zware fout wordt door de rechtspraak zeer strikt geïnterpreteerd.

Hoe zit het als ik met het werk ben gaan skiën?

Als je een been breekt op een skireis georganiseerd door je bedrijf is het eigenlijk een arbeidsongeval. Het moet wel duidelijk gaan om een bedrijfsuitstap, een teambuilding bijvoorbeeld. Al bestaat de kans dat de verzekeringen deze catalogisering als arbeidsongeval zullen betwisten.

Extra: Hoe goed doet België het inzake werkongevallen?

(mr/lm) 

15 januari 2022
Anderen bekeken ook