Minstens 300.000 buitenlanders aan de slag in België

25 juni 2012
Buitenlandse werkgevers die werknemers naar België sturen, moeten dat aangeven via het computerloket Limosa. In 2011 telde de RSZ 337.189 zulke meldingen.
Multicultureel

Statistieken waaruit je in één oogopslag kunt opmaken hoeveel buitenlandse werknemers en zelfstandigen er momenteel in België werken, bestaan niet. Toch zijn er enkele betrouwbare indicatoren bij de hand. Zo houden de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en Het Rijksinstituut voor de Sociale Zekerheid der Zelfstandigen (RSVZ) bij hoeveel buitenlandse werknemers gedetacheerd worden naar België.

Via het computerloket Limosa zijn - doorgaans buitenlandse - werkgevers verplicht om aan te geven wanneer hun werknemers in België voor een opdracht aan de slag gaan. Ook zelfstandigen moeten dit melden. In principe zijn deze mensen niet aan het Belgische sociale-zekerheidsstelsel onderworpen. Uit een jaarverslag blijkt dat de RSZ in 2011 337.189 Limosa- meldingen kreeg.

23.000 Roemenen

De meeste van die detacheringen, een kleine 90.000, komen uit Nederland. Vanuit Polen komen er 57.000. Roemenië is goed voor 23.204 detacheringen naar ons land, Bulgarije voor 5.343.

Deze statistieken houden rekening met het land waarin het bedrijf of de zelfstandige gevestigd is, wat niet noodzakelijk overeenkomt met de nationaliteit van de uitgezonden persoon. Bovendien duikt een werknemer die bijvoorbeeld drie keer naar België gedetacheerd is, ook drie keer op in het eindtotaal.

‘Deze statistieken kunnen nog heel wat informatie prijsgeven. We werken momenteel aan een optimale ontsluiting van de gegevens’, zegt Bruno De Pauw van RSZ. ‘Grosso modo is er wel een overeenkomst tussen de nationaliteit van de detacherende werkgever en die van de gedetacheerde werknemer. In de statistieken tekenen zich patronen af die daarop wijzen.’

(ml) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs