
Statistieken waaruit je in één oogopslag kunt opmaken hoeveel buitenlandse werknemers en zelfstandigen er momenteel in België werken, bestaan niet. Toch zijn er enkele betrouwbare indicatoren bij de hand. Zo houden de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en Het Rijksinstituut voor de Sociale Zekerheid der Zelfstandigen (RSVZ) bij hoeveel buitenlandse werknemers gedetacheerd worden naar België.
Via het computerloket Limosa zijn - doorgaans buitenlandse - werkgevers verplicht om aan te geven wanneer hun werknemers in België voor een opdracht aan de slag gaan. Ook zelfstandigen moeten dit melden. In principe zijn deze mensen niet aan het Belgische sociale-zekerheidsstelsel onderworpen. Uit een jaarverslag blijkt dat de RSZ in 2011 337.189 Limosa- meldingen kreeg.
23.000 Roemenen
De meeste van die detacheringen, een kleine 90.000, komen uit Nederland. Vanuit Polen komen er 57.000. Roemenië is goed voor 23.204 detacheringen naar ons land, Bulgarije voor 5.343.
Deze statistieken houden rekening met het land waarin het bedrijf of de zelfstandige gevestigd is, wat niet noodzakelijk overeenkomt met de nationaliteit van de uitgezonden persoon. Bovendien duikt een werknemer die bijvoorbeeld drie keer naar België gedetacheerd is, ook drie keer op in het eindtotaal.
‘Deze statistieken kunnen nog heel wat informatie prijsgeven. We werken momenteel aan een optimale ontsluiting van de gegevens’, zegt Bruno De Pauw van RSZ. ‘Grosso modo is er wel een overeenkomst tussen de nationaliteit van de detacherende werkgever en die van de gedetacheerde werknemer. In de statistieken tekenen zich patronen af die daarop wijzen.’
(ml)
Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
-
-
Jobat.be is grootste Belgische jobsite
Jobat.be kreeg de voorbije maanden telkens meer dan een miljoen unieke bezoekers over de vloer. Dat maakt van Jobat.be de grootste Belgische jobsite.
-
1 op 10 Vlamingen vreest voor ontslag
Eén op de tien werkende Vlamingen is bang om zijn job te verliezen, zo blijkt uit een online onderzoek van de KU Leuven en Jobat onder 2.500 werknemers.
-
Wat doet een Administratief Medewerker?
Welke taken heeft een administratief medewerker? Jobat geeft je het algemene profiel. Bekijk hier ook alle actuele vacatures voor administratief medewerkers.
-
7 manieren om je loopbaan een boost te geven
Deze 7 tips kunnen je loopbaan boosten.
-
Wat doe je best met je overuren: extra loon of extra recup
Volgens een onderzoek willen de Belgische bedienden hun overuren het liefst compenseren door later meer vakantiedagen op te nemen. We zetten even de huidige regels rond overwerk op een rijtje.
-
Het loon van een modewinkeluitbater: tussen 0 en 3.000 euro bruto
We vroegen Robbert De Wit (25) uit Tessenderlo naar zijn job en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
-
Zo vind je de job die echt bij je past
Heb je je al eens afgevraagd of je je job graag doet? Geen zorgen. Zoek gewoon een job die écht bij je past.
-
Wie kiest zelf wanneer hij/zij vakantie neemt?
FEIT: België scoort bij de besten als het aankomt op het regelen van de jaarlijkse vakantie. Benieuwd naar wat de cijfers zeggen?